Soldater i från Fria Syriska Armén på en gata i staden Aleppo. Foto: Scanpix. (Bildens ursprung har inte kunnat bekräftas.)

Slagen om Damaskus och Aleppo fortsätter

3:02 min

I Syrien fortsätter slagen om de två viktigaste städerna Damaskus och Aleppo. Samtidigt har flera grannländer stängt gränsövergångarna till Syrien, vilket gjort det omöjligt att både ta sig eller komma därifrån på de ordinarie vägarna. Och för att förstärka rebellerna i Aleppo tillkännagav sig en ny grupp igår som strider under namnet Enade brigaden.

De säger sig vara omkring tusen rebeller, som igår tillkännagav sin existens genom att posta en video på sin nyskapade facebooksida. Ett stort antal män i uniformer, alla med automatvapen och några enstaka tyngre vapen, poserar framför videokameran och ropar det som blivit rebellernas stridsrop, Allahu Akbar, Gud är störst.

Rebellgruppen ska förstärka i Aleppo säger de, där Fria Syriska armén nu strider mot regeringsstyrkor men har svårt mot den övermäktiga vapenmakten som besitter både stridsvagnar och helikoptrar mot rebellernas automatvapen och granatkastare.

Men klart är att rebellerna har fått ökat självförtroende efter sprängdådet mot säkerhetstjänstens högkvarter som krävde fyra högt uppsatta säkerhetsansvarigas liv. Dessutom har ett stort antal militärer deserterat efter händelsen.

En anonym rebell som jag träffade vid gränsen konstaterar att allting förändrades efter explosionen.

– Regeringssoldater började desertera, de övergav sina poster och de övergav gränsposteringar.

Och just gränsposteringarna här, i det karga kuperade landskapet mellan Turkiet och Syrien, är i rebellernas kontroll, men rebellerna har inte hindrat plundrare som roffat åt sig från lastbilar som fastnat i striderna. Därför stängde plötsligt Turkiet den viktigaste gränsövergången igår, en normalt så livlig gräns var tyst och stilla, det enda som hördes var artillerielden från den syriska sidan.

Flera andra gränsövergångar från Turkiet stängt sedan tidigare. Flyktingar till Turkiet får nu ta de otillgängliga vägarna över bergen, långa fysiskt krävande och tålamodsprövande vandringar.

Även om regimstyrkor fortfarande attackerar samhällen runt om i nästan hela landet, har de de senaste dagarna kraftsamlat i Damaskus och Aleppo, och rebellen som inte vill uppge sitt namn, tror att just det kommer att leda till regeringsstyrkornas fall.

– Jag tror att regimen förlorar, de är förvirrade säger rebellen.

Söndagen blev ytterligare en blodig dag i Syrien med över 100 dödsoffer, hittills i juli har över 2700 människor dödats, den enskilt blodigaste månaden hittills och då är månaden ännu inte slut.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista