1 av 2
Sörjande vid minnesplatsen för de mördade i Aurora utanför Denver. Foto: Alex Brandon/Scanpix.
2 av 2
Misstänkte massmördaren James Eagan Holmes i rätten i dag. Foto: RJ Sangosti/Scanpix

Misstänkte massmördaren i rätten i dag

13 min

James Holmes, som misstänks ha mördat tolv människor och skadat 58 vid dödsskjutningen under en Batmanbiovisning i Aurora, Colorado, tog på måndagen plats i rätten.

Rätten beslutade att hålla James Holmes häktad fram till förhandlingen om en vecka, då han formellt ställs inför rätta.

Holmes, som hållits isolerad sedan han greps, var under den korta domstolsförhandlingen helt tyst och satt mest och tittade tomt framför sig. Håret var färgat orange-rött.

Åklagaren Carol Chambers uppgav att Holmes troligtvis åtalas för mord men inte för terrorism. Hon kommer att konsultera offrens anhöriga om huruvida hon ska yrka dödsstraff eller inte.

Även om det till slut skulle bli straffet för Holmes är det inte säkert att det verkställs. I delstaten Colorado har bara en person avrättats sedan 1976, rapporterar nyhetskanalen ABC.

Tolv människor dödades och 58 skadades i skottdramat i Aurora, en förort till Denver, i fredags. Delstaten Colorado har dödstraff och brottet som Holmes misstänks för möter många av kraven för att kunna driva ett sådant fall från åklagarnas sida – en sexåring finns bland de många döda och Holmes verkar enligt poliskällor ha planerat sitt dåd i förväg.

– Om James Holmes inte avrättas kan Colorado lika gärna skrota dödstraffet, säger Craig Silverman, före detta åklagare i Denver, till nyhetsbyrån Reuters.

En poliskälla säger till New York Times att dödstalet i massmordet kunde ha blivit mycket högre, då Holmes ena halvautomatiska vapen hakade upp sig.

Enligt nyhetsbyrån AFP hade Holmes ansökt om medlemskap i en privat vapenklubb, men hans ansökan såg märklig ut och godkändes inte. När ägaren ringde upp 24-åringen möttes han enligt uppgift av ett "bisarrt och obehagligt" meddelande på telefonsvararen.

I Aurora vägrade människor att nämna James Eagen Holmes vid namn. På söndagen samlades folk för en minnesstund i skymningen. Colorados guvernör John Hickelooper läste upp namnen på de tolv dödsoffren för massakern och varje namn åtföljdes av att folksamlingen unisont sade "vi kommer att minnas".

Massakern i fredags skedde i samband med premiärvisningen av den senaste Batmanfilmen och många av de sörjande under söndagens minnesstund bar också Batman-motiv på sina kläder.

Den yngsta av de dödade var en sexårig flicka och den äldste en man i femtioårsåldern, men de allra flesta av dödsoffren var i tjugoårsåldern.

– Vi är i våra hjärtan förkrossade, men vårt samhälle är det inte, sade Auroras borgmästare Steve Hogan till folksamlingen.

Poliserna som patrullerade på platsen kramades om och applåderades av folk, skriver Reuters.

President Barack Obama besökte i söndags den lilla orten och träffade anhöriga och skadade på sjukhuset.

– Jag kommer till dem inte så mycket som president utan som en far och en make, sade han i ett anförande på ett sjukhus i Aurora, och tillstod att ord inte räcker till vid sådana här tillfällen.

Obama tog upp en av de överlevandes historier, där en kvinna i 20-årsåldern räddades till livet av sin väninna sedan hon blivit skjuten och blödde från halsen. Väninnan vägrade lämna hennes sida i kaoset inne i den mörka och rökfyllda biosalongen och lyckades hålla tillbaka blodflödet.

– Allie sa till Stephanie att fly, men Stephanie vägrade. På grund av hennes rådiga ingripande så kunde jag nyss ha ett samtal med Allie här på sjukhuset och hon mår bra, berättade Barack Obama, skriver New York Times.

Till University of Colorado Medical Center fördes 23 av de skadade i dödsskjutningen. När presidenten yttrade sig i söndags hade en av dessa avlidit, tolv blivit utskrivna och kvar fanns tio patienter. Av dem var sju personer fortfarande i kritiskt tillstånd och tre hade stabiliserats.

Motivet för Holmes gärning är fortfarande mycket oklart. Den tidigare neurologistuderanden har ingen historia av psykisk ohälsa eller våldsamheter. Polisen som i lördags lyckades få undan de sprängämnen som Holmes riggat sin lägenhet med hoppas nu kunna finna fler svar i 24-åringens dator.

Ekot-TT

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista