Människor inspekterar en utbränd bil efter en attack några mil sydost om Bagdad. Foto: Karim Kadim/Scanpix.

Våldsvåg i norra Irak – årets blodigaste dag

1:22 min

Efter dagens våldsvåg i Irak har nu över 100 människor bekräftats döda och minst 235 har skadats. Det är den blodigaste dagen i Irak sedan amerikanska styrkor lämnade landet i december förra året.

En serie av bilbomber och beskjutningar under morgonen ligger bakom den höga dödssiffran i Irak. Minst 28 attacker har utförts i 19 olika städer. Några av attentaten var riktade mot militär och polis, men de flesta dödsoffren var civila.

En attack strax norr om Bagdad krävde 18 människoliv och ett dussintal skadade. Först exploderade en bilbomb som följdes av en självmordsbomb när räddningspersonal och polis kommit till platsen, uppger läkare till AFP.

I Dujail dödades en kvinna och fyra andra skadades i en bilbomb utanför en shia-muslimsk moské. Andra våldsattacker drabbade Bagdad, Diyala och Kirkuk, i norra Irak.

Ingen har tagit på sig attackerna, men al-Qaida varnade i går för att gruppen planerade att gå in i ett nytt skede med sin kamp för att ta makten över territorier i Irak.

Bedömare från den irakiska regeringen säger att al-Qaida är försvagat sedan sin topp under 2006 och 2007, men är fortfarande kapabelt till spektakulära samordnade attacker med många dödsoffer.

Dagens attacker har fördömts av både FN och USA.

Tomas Thorén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista