1 av 4
Jordbävningen och den påföljande tsunamin 11 mars 2011 orsakade kärnkraftskatastrofen vid Fukushimaverken i Japan. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
2 av 4
Kontrollrummet till reaktor 3 på Fukushima. Foto: Scanpix.
3 av 4
Den skadade reaktorbyggnaden 4 på kärnkraftverket i Fukushima i Japan. Foto: Tokyo Electric Power Co./Scanpix.
4 av 4
Tv-bilder visar hur en helikopter dumpar vatten över reaktor 3. Foto: NHK TV/Scanpix.

Rapport: Japan ignorerade riskerna

Regeringen och det japanska energibolaget Tepco ignorerade riskerna för en kärnkraftsolycka eftersom de trodde på en "myt om säker kärnkraft", fastslår en utredningsgrupp i en rapport om katastrofen vid kärnkraftverket Fukushima gjord på uppdrag av regeringen.

Tepco anklagas för att ha förtigit ogynnsamma fakta vid en undersökning tidigare i år av skadorna inuti reaktorerna. Trots att det fanns skäl för personalen vid Fukushima att anta att mätinstrument troligen var trasiga och inte gick att lita på, så slog de inte larm om det. Företaget ska ha lämnat ifrån sig felaktiga data i flera månader.

Regeringen och den japanska strålsäkerhetsmyndigheten Nisa kritiseras för att ha spelat ned riskerna med kärnkraften.

"Det grundläggande problemet är att allmännyttiga bolag, inklusive Tepco, och regeringen inte sett faran som verklig eftersom de var bundna till en myt om säker kärnkraft och föreställningen om att allvarliga olyckor inte händer vid kärnkraftverk i vårt land", sade rapporten som tillade att beredskapen för omfattande olyckor inte var tillräcklig.

Den här rapporten är den fjärde som kritiserar ansvariga för brister i säkerhetstänkandet vid kärnkraftverket.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista