Ukrainas tidigare premiärminister Julia Tymosjenko är dömd till sju års fängelse för att ha skrivit under ett gasavtal med Ryssland. Foto: Sergei Chuzavkov/Scanpix

Tymosjenko uteblev än en gång från rättegången

1:11 min

I Ukraina har rättssaken mot den före detta premiärministern Julia Tymosjenko än en gång skjutits fram till 31:a juli. Tymosjenko kom inte heller i dag till rättegången där hon riskerar fler år i fängelse för skattebrott.

– Experterna anser inte att Julia Tymosjenko är frisk nog att närvara vid rättegången, förklarade expremiärministerns försvarsadvokat Sergej Vlasenko.

Men domaren i skatteflyktsrättegången mot Tymosjenko anser att åtta dagar räcker för att fastställa hur sjuk Tymosjenko är.

Den orange revolutionens prinsessa uteblev alltså igen från rättegången av hälsoskäl, avrådd av tyska läkare att delta. Det är deras slutsatser som nu ska jämföras med de ukrainska läkarnas. Vad som är fel förblir något mystiskt, det enda man vet är att det är något med 51 åriga Julias rygg.

Utanför rättssalen samlades gasprinsessans anhängare och motståndare. Motståndarna med plakat och t-tröjor med text som "Julia en tjuv", "våra läkare lika bra som tyska" och "hon höjde våra gaspriser".

Redan är Tymosjenko dömd till sju års fängelse för att ha skrivit under ett gasavtal med Ryssland, där priset enligt domen ska ha satts för högt. Hela fallet har satt Ukraina på undantag när det gäller närmande till EU. EU och USA har fördömt processen som ett sätt för nuvarande regering att undanröja en politisk motståndare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista