I Bangkok välkomnade i morse en militärparad Burmas president Thein Sein. Till vänster Thailands premiärminister Yingluck Shinawatra. Foto: Rungroj Yongrit, Pool/Scanpix.

Burma och Thailand utökar sitt samarbete

2:19 min

I dag är Burmas president på statsbesök i det östra grannlandet Thailand. Det är ett viktigt besök och ländernas regeringar har under dagen undertecknat flera överenskommelser om ökat ekonomiskt samarbete.

Övergången från militärt till civilt styre i Burma skedde förra året och innan resan till Thailand har presidenten Thein Sein varit i Kina och Indien. Besöken ses som ett försök att knyta till sig strategiska partners i närregionen.

I Bangkok välkomnade i morse en militärparad presidenten från grannlandet, som här inte kallas för Burma utan för sitt officiella namn Myanmar. Men den burmesiska delegationen hade noggrant lämnat alla uniformer och militärordnar hemma, och stod uppställd i svarta kostymer.

Det är ett viktigt besök för både Thailand och Burma, och det har redan skjutits upp två gånger.

Bland annat avböjde presidenten i sista stund att komma till World Economic Forum i Bangkok i juni, då det stod klart att även oppositionsledaren Aung San Suu Kyi var inbjuden. 

I Thailand bor och arbetar uppemot tre miljoner burmeser. Många har levt här i generationer, sen föräldrar eller morföräldrar antingen flytt undan juntans förföljelser eller sökt en bättre framtid ekonomiskt.

De båda ländernas regeringar har i dag undertecknat flera överenskommelser om ökat ekonomiskt samarbete. Bland annat ska en särskild ekonomisk zon med lägre skatter upprättas i hamnstaden Dawei i södra Burma, och där har Thailand redan investerat stora pengar i en djuphamn för fraktfartyg. En gasledning mellan länderna är också planerad.

Burmas samarbete med grannländerna har stor betydelse för det burmesiska folket. Det säger Saw Win Laing, exilburmes som flydde till USA 1988 men i dag hoppas på att snart kunna återvända.

– Ja, jag tror att denna resa har en stor effekt. Särskilt Dawei-projektet har en enorm betydelse för burmeserna.

Men Burmas regering anklagas fortfarande för brott mot mänskliga rättigheter, inte minst i delstaten Kachin där armén för krig med separatister och tusentals civila uppges ha vräkts från sina hem.

Om de oroligheterna inne i Burma var det tyst på dagens presskonferens. Men oppositionsgrupper var där och delade ut flygblad, och uppmanade till demonstrationer utanför Burmas ambassad här i stan i morgon, innan presidenten ska resa hem igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista