Pengar saknas för att hjälpa syriska flyktingar

1:08 min

Den allt värre humanitära situationen i Syrien och hjälp till flyktingarna undan striderna är uppe till diskussion på EU:s utrikesministermöte i dag. Det saknas pengar för att hjälpa syrier som flytt till grannländer och Storbritannien och Frankrike vill nu att EU ökar sitt humanitära stöd.

Antalet flyktingar inom Syrien och till grannländerna har ökat dramatiskt den senaste veckan som en följd av striderna i landets båda största städer, Damaskus och Aleppo.

Till Libanon kom på ett enda dygn i torsdags och fredags 30 000 flyktingar från Damaskusområdet, och sen dess har uppskattningsvis 10 000 till strömmat in. Många av dem kan bo hos släktingar eller har råd att hyra lägenheter eller rent av hotellrum, men samtidigt behöver många akut hjälp.

Redan innan förra veckans drastiska ökning av antalet flyktingar fanns det 120 000 registrerade syriska flyktingar i grannländerna Libanon, Turkiet, Irak och Jordanien. Men det verkliga antalet är mycket högre och det saknas pengar för att bistå dem och för att hjälpa grannländerna att hjälpa flyktingarna.

I slutet på förra veckan uttalade FN:s flyktingorgan UNHCR stark oro över den dramatiska ökningen av antalet flyktingar i och från Irak och över de tiotusentals som hade börjat fly huvudstaden Damaskus.

UNHCR bad i en appell till världssamfundet i slutet av juni om 180 miljoner dollar för flyktingbistånd men har bara fått en fjärdedel av de pengar som skulle behövas för att bistå flyktingarna.