Assam är ett oroligt hörn av Indien sedan decennier tillbaka. Foto: Biju Boro/Scanpix.

Våldsspiral har jagat tiotusentals indier på flykt

Omkring 50 000 människor har flytt sina hem efter helgens oroligheter i den indiska delstaten Assam. Minst 17 människor dödades i våldsutbrottet och nu har federal militär skickats till de mer avlägsna delarna av Indiens nordöstra hörn.

Det som satte igång den blodiga händelseutvecklingen var då okända gärningsmän dödade fyra unga män tillhörande den etniska gruppen bodo i Kokrajhar-distriktet. Bodo utgör omkring 13 procent av Assams befolkning på 26 miljoner invånare.

Som hämnd attackerades i sin tur den muslimska befolkningsgruppen i området, som misstänktes ligga bakom dödsfallen. Därefter eskalerade våldet, med okända grupper som satte eld på byggnader och bilar och sköt ohämmat med automateld i bostadsområden.

I söndags hittades liken efter en kvinna och en sexmånaders bebis uppspolade på en flodbank i området, enligt polisen.

Omkring 50 000 bybor har flytt stridigheterna och befinner sig just nu i 37 olika läger.

– Situationen är mycket spänd och fler säkerhetsstyrkor har skickats till avlägsna områden, säger SN Singh, högste ansvarig inom Assams polisväsen, till nyhetsbyrån Reuters.

Affärer, kontor och skolor hölls stängda i dag.

– Vi kan inte föreställa oss att återvända. Vår by är sårbar för anfall och regeringen har misslyckats med att skydda oss, säger lokalbon Hiranya Musaharay på telefon från staden Kokrajhar, där han bodde hos släktingar.

Nordöstra Indien består av sju små delstater. Området knyts samman med resten av landet genom en smal landkorridor. I delstaten Nagaland har ett separatistiskt uppror pågått sedan 1952, i de övriga staterna har oroligheter förekommit sedan 1970-talet. I fyra av de sju delstaterna — Assam, Manipur, Nagaland och Tripura — ligger våldet på en sådan nivå att det kan beskrivas som ett lågintensivt krig.

Den nordöstra regionen utgör knappt åtta procent av Indiens yta och har mindre än fyra procent av landets befolkning. Ingenstans i Indien finns dock en sådan etnisk blandning som i nordost, där över 400 etniska grupper är registrerade.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista