Foto: Martin Oeser/Scanpix.

Spanien drog med sig börserna ned i djupet

2:05 min

Spanien har stått i fokus i dag där räntan nu stigit till rekordnivåer samtidigt som ny statistik visat att BNP krymper ännu mer och en av landets enskilda regioner har sökt ekonomiskt hjälp från Madrid. Runt om i Europa backade börserna som följd.

Senare i veckan ska Greklands sparåtgärder granskas och den utredningen väntas visa att landet inte är på rätt väg, vilket i slutändan kan tvinga landet att lämna euron.

Det ser  ut att bli en ny orolig vecka ekonomiskt med nya svårigheter i euroområdet.

Många hade nog hoppats på att det stödlån som Spanien fick av EU förra veckan till sin krisande banksektor skulle lugna marknaden. Men glädjen blev kortvarig sedan Spanien drabbats av flera ekonomiska bakslag. 

I dag steg Spaniens tioåriga ränta till rekordhöga 7,5 procent. 7 procents ränta brukar betecknas som en smärtgräns för  vad ett land klarar av. Och de länder som tidigare fått lån från EU och IMF har tvingast ta de lånen när deras räntor låg på den nivå som Spaniens nu ligger på.

Samtidigt har en av landets regioner meddelat att den inte har tillräckligt med pengar utan måste söka centralt stöd från Madrid, och det finns en oro över att flera andra också behöver akut hjälp.

Dessutom  kom det statistik i dag som visade att Spaniens  BNP krympt 1 procent under det senaste kvartalet.

Per Magnusson, chefanalytiker på Royal Bank of Scotland i Stockholm, ser bara svårigheter för Spanien.

– Det är en ekonomi fritt fall, de sitter i en ond spiral med en kombination av fallande BNP och ökande skuldsättning samtidigt som kraven på nedskärningar kommer att sänka ekonomin ytterligare, säger han.

Experter som den spanska tidiningen El País pratat med menar att det nu, med den höga räntan, kan bli svårt för Spanien att klara sig utan ett fullständigt räddningspaket från EU. Något som skulle bli en dyr historia för de andra euroländerna.

Knut Hallberg, ränteekonom på Swedbank, ser en skillnad mellan Spanien och de andra krisländerna i att  landet har ganska långa lån vilket betyder att det inte är riktigt så akut att få ner räntan, de kan finansiera sin ekonomi ett tag.

– Det är inte så att man betalar 7 procent på hela skulden, för då skulle det vara väldigt svårt, men om räntan ligger kvar på den här nivån en längre tid kommer det att bli svårt, säger Hallberg.

Finns det några tecken på att räntan skulle gå ned?

– Nej, tvärt om har räntan stigit de senaste dagarna just beroende på att man sett att även regionerna har stora ekonomiska problem.

Senare i veckan ska Grekland få besök av den så kallade trojkan, EU-kommission, IMF och ECB. De ska granska de grekiska sparåtgärderna och där väntas ett underkänt betyg. 

Trojkan säger att om Grekland inte lever upp till kraven så blir det inga mer pengar. Grekland säger i sin tur att det är omöjligt för dem att leva upp till kraven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista