1 av 2
Arbetare placerar ut sandsäckar för att blockera vattenmassorna vid en vägtull i Fangshandistriktet i Peking, Kina. Foto: Andy Wong/Scanpix.
2 av 2
En taxiförare lämnar sin bil i vattenmassorna på lördagen. Foto: AP Photo/Scanpix.

37 döda efter regnoväder i Peking

1:15 min

Det kraftfulla regnoväder som drabbat bland annat delar av Japan, Kina och Indien under de senaste veckorna slog i helgen ner över Kinas huvudstad Peking. 37 döda har bekräftats hittills och många människor saknas.

De flesta som mist livet i stormovädret över Peking sägs ha drunknat. Andra ska ha dött av stötar från elledningar som har fallit ner över dem på gatan. Fortfarande söker räddningsarbetare efter människor i ruinerna av de hus som gett vika och rasat.

De som kunnat har vid det här laget tagit sig ut ur stan. I går lämnade 14 500 Pekingbor sina hem undan vattenmassorna, enligt statliga medier.

Totalt uppges närmare 60 000 ha evakuerats i olika delar av Kina, där översvämningarna har orsakat livsfarliga jordskred. Det sägs ha fallit uppemot en halvmeter regn på vissa håll. I Shanxi-provinsen ska fyra människor ha dött när deras lastbil spolades av vägen då den intilliggande floden svämmade över.

Kina drabbas av översvämningar varje år men det är ovanligt att det regnar såhär mycket över huvudstaden. Peking har klarat sig utan ett liknande oväder de senaste 60 åren, men alltså inte i år.

Det har redan börjat debatteras om en mer genomtänkt modernisering och utvidgning av 20-miljonersstaden Peking kunde ha gjort skadorna av översvämningen mindre förödande.

Men det är inte bara den fysiska infrastrukturen som diskuteras, utan även det faktum att information och varningar om ovädret inte kom från myndigheterna. Det verkar istället ha spridits av Pekingborna själva via Weibo, Kinas eget Twitter.

Det väcker den ännu svårare frågan. Om beredskapen är undermålig i Kinas huvudstad - hur ser den då ut i mindre städer ute i provinserna?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista