1 av 2
En av de populäraste varorna är betar från elefanter. Foto: Eranga Jayawardena/Scanpix
2 av 2
Foto: Eranga Jayawardena/Scanpix

Jägare riskerar livet för elfenben

1:40 min

Handeln med illegala, utrotningshotade djur är ett allvarligt problem och som hela tiden växer, enligt Värdsnaturfonden. Tjuvjägare struntar i att de själva kan bli skjutna av parkvakter.

I takt med att världsekonomin blir bättre, ökar handeln av djurdelar. Tigerben, elefantbetar och noshörningshorn är några av de mest attraktiva delarna.

– Det finns en övertro på malt noshörningshornsextrakt, vad det kan uträtta. Allt ifrån att bota cancer till kärlekspiller. Priset på detta är mycket högre än till exempel guld och diamanter. Den illegala handeln är en lukrativ affär, säger Allan Carlson på Världsnaturfonden

Tjuvjägare riskerar sina liv för att komma åt elfenben som genererar mycket pengar. Detta alltså trots att de själva kan bli skjutna av parkvakter. Enligt Världsnaturfonden är det därför viktigt att man som turist tar sitt ansvar och inte handlar souvenirer från utrotningshotade arter under semesterresan.

I Sverige har polisen, tullen och Världsnaturfonden på senare år börjat sammarbeta för att få bukt med problemen. 2011 gjorde tullverket 29 tillslag av växter och djur, vilket är nästan dubbelt så många som året innan. Majoriteten av dem kommer postvägen.

Via nätsajter pågår den olagliga försäljningen helt öppet. Det här är något som både Tullverket och Världsnaturfonden har märkt av. Handeln på internet försvårar polisens arbete.

– Det finns möjligheter att i viss utsträckning målinriktat skaffa sig en bild. Exakt om vad berättar jag inte för då spelar jag ut alla kort, säger Stefan Kronkvist, chef på rikskriminalpolisen.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Jenny Pettersson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista