En bit hår skickas iväg för granskning för att se om personen i fråga har spår av droger i kroppen. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

Drogtester av nyanställda får kritik

1:32 min

Flera kommuner och företag i Sverige drogtestar nyanställd personal där resultatet tas fram på laboratorier i USA. Men att skicka proverna över Atlanten för analys kritiseras av Karolinska universitetssjukhuset.

Olof Beck, professor i analytisk toxikologi och farmakologi, forskar om analys av droger och läkemedel och är kritisk till hanteringen.

– Jag ser ingen anledning att skicka de här proverna utomlands. Det är väldigt noga att reglera laboratoriernas analyskvalitet och det är inte alla labb i Europa eller i USA som följer de strikta reglerna, säger han. 

Det handlar om drogtester som görs genom att skicka iväg en bit hår för granskning, en metod som blir allt vanligare på marknaden för att komma fram till om personen i fråga har några spår av droger i kroppen.

I Sverige är det bara rättsmedicinalverket som kan genomföra den här typen av drogtest, ett test som är dyrt och går långsamt berättar Per Björklöv, vd på företaget Drugtest Scandinavia som står för en stor del av den här typen av drogtester i landet.

– Oftast när man gör ett hårtest gör man det i samband med en nyanställning och då vill man ha ett provsvar ganska fort. Det går mycket snabbare att skicka testet till USA än att skicka det till ett labb i Sverige, säger Per Björklöv.

Det är den statliga myndigheten Swedac som ackrediterar laboratorier i Sverige, vilket är enda chansen att veta att våra svenska regler uppfylls, menar professor Olof Beck.

– Om man skickar prover utomlands så har man inte den insynen om vad det är för resultat man får, säger han.

Men Per Björklöv på Drugtest Scandinavia hävdar att det inte spelar någon som helst roll för säkerheten att proverna skickas utomlands.

– De är säkra, minst lika säkra eller till och med säkrare att skicka till USA. Man är räddare för att det ska bli ett fel där, på grund av risken för de enorma skadestånden helt enkelt.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista