1 av 2
Bulgariska bärplockare väntar utanför ambassaden i Stockholm. Foto: Fredrik Persson/Scanpix
2 av 2
Foto: Gorm Kallestad /Scanpix.

Möte ska lösa situationen för bärplockarna

Läget är fortfarande ovisst för hundratals bulgariska bärplockare som kommit till Sverige. Några kommer att tvingas åka vidare, medan andra självmant gör allt för att komma hem.

– Jag blev lovad mat och en lön på tio euro för varje bärkorg jag plockade, men jag fick inget. Vi blev grundlurade och var tvungen att fly därifrån, säger Sashov Kostov som tagit sig till den bulgariska ambassaden i Stockholm för att få hjälp.

Sashov Kostov hoppas på att få en flygbiljett betald hem till Bulgarien, men har ingen aning om det kommer att ske.  I morgon träffar den bulgariska ambassadören -  polis och representanter - från Tierps och Söderhamns kommun för att försöka lösa situationen för hundratals bärplockare.

– Bulgarien har ett ansvar för sina medborgare så att de kan ta sig hem. Men också att sprida en rättvis bild av vad det innebär att komma till Sverige och plocka bär. Att det inte finns guldtackor, säger Sven-Erik Lindestam, kommunalråd i Söderhamn.

Årets bärsäsong har varit dålig och många bärplockare vill hem, men saknar pengar till resan. I Tierpstrakten finns flera tältläger som skogsförvaltaren Stora Enso vill tömma med hjälp av Kronofogden.

Men för att det ska bli verklighet måste namnen på alla bärplockare samlas in. Det är svårt och avhysningen ligger på is.

– Dels hoppas jag på att ambassaden ekonomiskt kan hjälpa oss med det här, men också att organisera om det handlar om många människor som vill hem, säger Yvette Axelsson, kommunchef i Tierp.

Julia Wiraeus

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista