Oswaldo Payá var en politisk aktivist som öppet kritiserade Castros kommunistregering. Här framför Kubas nationalförsamling i Havanna i december 2007. Foto: Javier Galeano/Scanpix.

Payás död ett hårt slag för Kubas opposition

1:54 min

Den kubanske dissidenten Oswaldo Payá omkom igår i en bilolycka på Kuba. Payá ledde den starkaste oppositionsgruppen på ön, "den kristna befrielserörelsen”, och hans död är ett hårt slag för oppositionen på Kuba.

Oswaldo Payá var en djupt troende katolik och det var mycket tack vare den katolska kyrkan som hans rörelse MCL, den kristna befrielserörelsen, kunde växa så att den i dag beräknas ha 20 000 medlemmar. Mer än någon annan oppositionsgrupp på Kuba.

Det var också tack vare kyrkan som hans initiativ, Varelaprojektet, som gick ut på att samla in namnunderskrifter bakom kravet på en folkomröstning om demokratiska reformer blev så framgångsrikt.

Sammanlagt lämnade Payá i två omgångar in 25 000 namnunderskrifter till myndigheterna, vilket enligt den kubanska grundlagen borde ha lett till en folkomröstning. Så blev det nu inte.

I stället utlyste Fidel Castro en folkomröstning för att slå fast att den kubanska socialismen, enligt grundlagen, inte kan upphävas. Ett aningen desperat initiativ som tolkas som en bekräftelse på Varelaprojektets framgång.

Som stöd för sitt initiativ fick också Oswaldo Payá en rad internationella utmärkelser, bland annat EU-parlamentets Sájarovpris

På senare tid sen Raul Castro och den katolska kyrkans ledare på Kuba, kardenalen Jaime Ortega, inledde en dialog kände sig dock Oswaldo Payá allt mer sviken av kyrkan.

Under påven Benedictus den 16:s besök på Kuba tidigare i år, kunde Oswaldo Payá inte dölja sin bitterhet över att påven skakade hand med Raul Castro, samtidigt som han vägrade att ta emot oppositionella som utsatts för regimens förtryck.

Payás död är ett hårt slag för oppositionen på Kuba. Men om inte omständigheterna kring olyckan klargörs, kan det också bli inledningen till en våg av protester.

Payá var en politisk aktivist som öppet kritiserade Castros kommunistregering, och han var bland annat två gånger nominerad till Nobels fredspris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista