Kommitténs ordförande justitierådet Göran Lambertz går emot kommittén. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Lång utredning gav små förslag för yttrandefrihet

2:07 min

Efter hela nio års utredande har Yttrandefrihetskommittén skrivit färdigt sitt förslag men förändringarna jämfört med dagens tryckfrihetslagstiftning blir små. Alla ledamöten i kommittén är eniga om förslaget, utom kommitténs ordförande själv som har en lång reservation.

Socialdemokraten Helene Petersson som är ledamot i kommittén tycker inte att utredningen är ett misslyckande.

– Jag tycker att det arbetet vi har gjort är ett grundligt arbete. Det är absolut inte ett misslyckande att vi har kommit fram till det ställningstagande vi har gjort, säger Helene Petersson.

Advokaten och folkpartisten Erik Wassén sitter också i kommittén. Han tycker som Helene Petersson.

– Vi ser det inte som ett misslyckande att det blivit ganska få förändringar, utan tvärtom ett viktigt arbete för tryck- och yttrandefriheten i Sverige, säger Erik Wassén.

Det som kommer från Yttrandefrihetskommittén är en rensning av språket i de två grundlagarna inom detta område - Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen.

Kommittén föreslår också att några detaljbestämmelser flyttas från grundlagarna till vanlig lag. Allt för att göra dessa grundlagar mer begripliga för gemene man.

Det kommer även ett förslag om ny preskriptionstid. En nytillträdd ansvarig utgivare blir inte ansvarig för det som finns i tidningens olika arkiv i mer än sex månader.

I det stora huvuduppdraget, att göra en ny lagstiftning oberoende av om det som publicerats har gjorts i tidningar, radio/TV, bloggar, hemsidor eller med hjälp av någon annan teknik, kommer inget förslag.

– Det finns en risk att vi kanske löser några problem, men vi skapar nya om vi gör en teknikneutral grundlag. Det är vi inte beredda att ställa upp på, säger Helene Petersson.

Men en person går emot kommittén, dess ordförande justitierådet Göran Lambertz. Han har en lång reservation och lägger ett förslag om en ny lag, men han vill inte kommentera varför han gör något så ovanligt som att gå emot alla ledamöterna i den kommitté han lett.

Det är sjätte gången som regeringen tillsatt en utredning för att jobba fram en lagstiftning oberoende av framställningsteknik. Med de små förändringar som nu föreslås kan man undra om det inte snart är dags för en ny.

– Jag tror att man nu kan lägga alla tankar på en teknikoberoende lagstiftning åt sidan. Det arbete vi nu gjort får nog karaktäriseras som väldigt genomarbetat, säger Erik Wassén.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Per-Anders Rehn

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista