Ekot har pratat med flera körskolor som säger att det är svårt att få tid för uppkörning och att elever som kuggats en gång har svårt att hinna få en ny uppkörning innan teoriprovet går ut. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Långa väntetider för att få köra upp

2:29 min

Den som vill ta körkort kan på vissa orter få vänta två månader på uppkörning. Eftersom ett godkänt teoriprov numera bara är giltigt i just två månader kan elever som kuggas tvingas skriva det igen. Trafikskolor berättar om upprörda elever och Magnus Svärd på Mårtenssons trafikskola i Malmö säger att det är hans värsta året hittills.

–  Väntetiden för att få en uppkörning är otroligt lång och så här lång väntetid har det aldrig någonsin varit innan. Jag vet inte vad som hänt på Trafikverket. Vi har några exempel på vår körskola som man inte kunnat lösa och där man fått göra om teorin fast att man är godkänd för att de inte kunnat erbjuda några nya tider, säger Magnus Svärd.

Just nu är väntetiden för uppkörning omkring två månader på flera håll i landet. I Södertälje och Jakobsberg i Stockholmsområdet får man till exempel vänta till den sjuttonde september innan man får en tid. Allra värst verkar det vara i Malmö där den första lediga tiden i nuläget är den 27 september.

Transportstyrelsen ändrade reglerna hösten 2008 så att man måste göra uppkörningen inom två månader efter teoriprovet, annars tvingas man göra om teoriprovet. Lars Lundin, tillförordnad chef för förarprov på Trafikverket, bekräftar att myndigheten har svårt att hålla sina tidsramar. 

– Hela resten av året, förutom semesterperioden, så garanterar vi att man får en tid inom tre veckor och att man även får ett omprov inom två månader. Det håller vi under resterande del av året, men vi har svårt att hålla det nu under sommaren, säger Lars Lundin.

Så nu under sommaren kan ni inte garantera det?

–  Det kan vi inte göra nej.

Ekot har pratat med flera körskolor som säger att det är svårt att få tid för uppkörning och att elever som kuggats en gång har svårt att hinna få en ny uppkörning innan teoriprovet går ut. Robert Kassabian, trafikskolechef på Telge trafikskola i Södertälje, tycker att två månadsgränsen är för kort.

–  Det tycker jag absolut, det är för lite. Det ska vara minst tre månader i stället, när de inte klarar att hålla sina ord så tycker jag tre månader är bra, säger Robert Kassabian.

Trafikverket säger att personalen jobbar övertid och att de även lånar in extra personal för att få bukt på väntetiderna som de hoppas och tror kommer bli kortare.

–  Vi har det ganska besvärligt under sommarmånaderna och semesterperioden speciellt. Skälet är att många vill ta körkort under sommarhalvåret och vi har lite extra belastning när det gäller MC-körkort, det är också begränsat att man kan köra upp då. Det är naturligtvis inte bra, men det är ändå under relativt kort begränsad tid, säger Lars Lundin, tillförordnad chef för förarprov på Trafikverket.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Natalie Roos

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista