Turisterna undviker London veckan inför OS

2:17 min

Med bara tre dagar kvar till OS-invigningen är hotellen i London långt ifrån fullbokade, och det är inte alls säkert att den brittiska ekonomin får det uppsving från OS som man hoppats på. En stor del av förhoppningarna är satta till turismen, men det kan bli en besvikelse, säger Tom Jenkins, chef för den europeiska researrangörsföreningen ETOA.

– Tyvärr ser vi en skarp minskning av vanliga turister, både utländska och brittiska, säger Tom Jenkins.

Besökarna sviker London enligt den europeiska researrangörsföreningen.

Och vid en titt på hotellsajten Hotels.com får man flera hundra träffar på rum i London för två under den första OS-veckan, och många av hotellen är rabatterade. En talesman för sajten säger till tidningen The Economist att hotellpriserna i London sjunkit med 25 procent de senaste fyra veckorna.

OS drar visserligen besökare, men när det gäller London, som redan från början är en populär turiststad, är det fler som avstår från att komma, säger Tom Jenkins på den europeiska researrangörsföreningen.

– Turisterna tror att det ska bli trångt, svårt att ta sig fram och dyrt, enligt Tom Jenkins.

Häromveckan sa premiärministern David Cameron att han väntar sig att Storbritannien kommer att tjäna närmare 150 miljarder svenska kronor tack vare OS inom de kommande fyra åren. Det skulle i så fall innebära en vinst eftersom spelen kostat britterna runt 100 miljarder kronor.

Även arrangörerna understryker de potentiella vinsterna, men långt ifrån alla är så optimistiska. Enligt en undersökning bland ekonomer som nyhetsbyrån Reuters gjort, tror 23 av 27 tillfrågade att den brittiska ekonomin inte kommer att tjäna långsiktigt på OS.

Hotellrum finns det alltså gott om för hugade resenärer, och även biljetter till många OS-evenemang finns kvar. Turister har ingen anledning att låta sig avskräckas, säger Tom Jenkins på den europeiska researrangörsföreningen.

– Förmodligen kommer det att vara lugnt i staden de närmaste två-tre veckorna, tror Tom Jenkins.