Olof Persson, vd för Volvo AB. Foto: Volvo

Volvos vd: Läget är väldigt svårbedömt just nu

1:39 min

Vinsten för Volvo AB före skatt blev 6,7 miljarder kronor för andra kvartalet. Det var lägre än samma period i fjol men bättre än analytikernas förväntningar.

– Vi har sett en försvagning i orderingången på ett antal marknader men det ligger i linje med de förväntningar som vi har haft, säger Volvos vd Olof Persson.

– Vi behåller vår marknadsprognos för Europa, men gör en nedjustering på den brasilianska marknaden.

Och i Nordamerika?

– Så behåller vi vår prognos på 250 000 fordon, säger Persson.

Några häpnade i början av året när ni skruvade upp förväntningarna och sa att ni skulle öka produktionstakten i Europa.

– Det vi ser i marknaden just nu supporterar den utvecklingen. Man ska lägga till att läget är väldigt svårbedömt nu. Vi följer givetvis orderingången och våra kunders beteende väldigt, väldigt noga nu för att se hur sak er och ting utvecklas.

Ni talade om att öka produktionstakten i Europa i förra kvartalsrapporten, men det verkar inte ha blivit av. Vad var det som hände?

– Vi tittar i dag på att ha en något förhöjd produktionstakt i det svenska systemet mot slutet av året, det är vad vi kan se i dag. Vi har det fortfarande kvar som ett scenario.

Så jobben i Sverige är definitivt tryggade i och med det?

– Det finns inga definitivt tryggade jobb. Vi ser inte några stora svängningar i antal anställda i det svenska systemet utan det har varit stabilt under det andra kvartalet och vad vi kan se i dag så ser det ganska stabilt ut även framöver, säger Volvos vd Olof Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista