Stormöte ska reda ut situationen för bärplockarna

2:24 min

Ett möte mellan Bulgariens ambassad, kommunrepresentanter och tre polisdistrikt startade i dag i Söderhamn. Deltagarna hoppas kunna komma överens om hur man ska hantera problemen som har uppkommit med bärplockarlägren.

De inbjudna är länspolismästarna från Dalarna, Uppland och Gävleborg, socialförvaltningen från Gävle, representaner från Tierps och Söderhamns kommun. Dessutom kommer den bulgariska ambassadören med personal från Stockholm.

Det har varit stor uppmärksamhet runt bärplockare den senaste tiden. I Mehedeby i norra Uppland har hundratals bärplockare slagit läger för säsongen. Det har gjort vissa ortsbor oroliga som menar att det ställer till problem med ordningen.

Bärplockarna å andra sidan ska ha blivit utsatta för stenkastning och känner sig otrygga. Dessutom är det på vinst och förlust som de satsar på arbete i Sverige.

Många bulgarer vill återvända hem efter att bärtillgången inte varit så god som väntat. På mötet hoppas man kunna komma fram till hur och vem som ska hjälpa dem på ett mer organiserat sätt.

– På morgonen har vi plockat upp tio människor som kom gående söderut på E4:an vid Hagsta. De vill hem, men behöver hjälp, säger Mikael Hedström, presstalesman vid Gävleborgspolisen som deltar i mötet.

Uppemot 100 personer har dykt upp i byn Svabensverk på gränsen mellan Hälsingland och Dalarna. De har uppgivit för byborna och polisen att de har blivit lämnade i skogen av en lastbil och att de inte har någonstans att ta vägen.

Frivilliga från Svabensverk hjälper nu till att ge dem mat och under natten har en del av bärplockarna övernattat i kyrkan i Svabensverk.

– Det finns inga bär här och de är hungriga och trötta. Vi har tiggt mat från affärerna här runtomkring och jag ska nu hjälpa till att laga lite lunch till dem, säger Eva Gesslin som är en av byns frivilliga.

I torsdags förra veckan greps en 43-årig man misstänkt för människohandel. Det efter en anmälan från tre personer som blivit lovade lön, mat och husrum för att plocka bär men väl på plats fick de klara sig helt själva. Mannen sitter sedan igår häktad misstänkt för människohandel.

Samma man åtalades i fjol i Hudiksvalls tingsrätt, även då för att ha utnyttjat bärplockare. Han friades för att det inte gick att bevisa att det var just han som lurat bärplockarna men nu är han alltså återigen misstänkt för människohandel.

Ekot/P4 Gävleborg/P4 Dalarna/TT

Fakta: Bulgariska bärplockare i knipa

  • I Mehedeby i norra Uppland slog flera hundra bärplockare från Bulgarien läger i mitten av juli. Dessa utsattes för stenkastning av ortsbor. Bärplockarna vill åka hem på grund av spänningarna och för att det inte finns tillräckligt med bär i skogarna.
  • I Kopparberg dök bulgariska bärplockare upp på socialkontoret i mitten av juli och frågade efter hjälp med mat och pengar för hemresa.
  • Till byn Svabensverk på gränsen mellan Hälsingland och Dalarna kom 100 bärplockare i juli. Dessa har uppgivit att de har lämnats i skogen av en lastbilutan någonstans att ta vägen.
  • Bärplockare har även samlats utanför bulgariska ambassaden i hopp om att få hjälp att komma hem.
  • En 43-årig man häktades den 23 juli misstänkt för människohandel, efter att tre personer anmält att de blivit lovade lön, mat och husrum för att plocka bär i Sverige. Väl på plats fick de dock klara sig helt själva. Samma man har tidigare åtalats, men friats, för att ha utnyttjat bärplockare.
  • Ett krismöte hölls den 24 juli med polis, socialförvaltning och kommunrepresentanter från Dalarna, Uppland och Gävleborg samt den bulgariska ambassadören för att diskutera hur och vem som ska hjälpa bärplockarna att komma hem.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista