1 av 2
I Europa varierar efterfrågan på lastbilar "avsevärt mellan olika regioner" står det i rapporten. Den fortsätter försvagas i södra Europa och även fransmännen har blivit mer försiktiga. Foto: Steve Helber/Scanpix.
2 av 2
Olof Persson, AB Volvos koncernchef. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Volvorapport speglar världsekonomin

2:13 min

När AB Volvo i dag presenterade sin kvartalsrapport framgår tydligt hur olika förutsättningarna är i olika delar av världen just nu. Mest tydligt är det i Europa där efterfrågan på lastbilar minskar i de södra delarna men är stabil i norr.

Klockan 7:20 kunde AB Volvos koncernchef Olof Persson presentera en kvartalsrapport med 6,8 miljarder i vinst för AB Volvo, bara 7 procent sämre än samma period fjol. Samtidigt minskar orderingången kraftigt på flera marknader.

I Europa varierar efterfrågan på lastbilar "avsevärt mellan olika regioner" står det i rapporten. Den fortsätter försvagas i södra Europa och även fransmännen har blivit mer försiktiga. De beställer inte lika många Renaultlastbilar, som ägs av AB Volvo.

I centrala och norra Europa däremot är efterfrågan i stort sett stabil, och i Ryssland växer den till och med. Så totalt sett så är prognosen för antalet tillverkade lastbilar i Europa i år oförändrad.

– Jag ska naturligtvis lägga till att det är väldigt svårbedömt läget just nu och vi följer naturligtvis till exempel orderingången och våra kunders beteende väldigt noga nu för att se hur saker och ting utvecklas. Men just i dag när vi lägger samman alla faktorerna är det vad vi ser och den bedömning vi gör nu.

Olof Persson kan blicka tillbaka på en längre tid av framgångar på näst största marknaden Nordamerika, där både försäljningen av lastbilar och anläggningsmaskiner gått bra. Men nu avvaktar många företag där med beställningar som en konsekvens av en ökad oro kring utvecklingen i den amerikanska ekonomin.

I Asien är bilden splittrad. I Japan såldes ovanligt många lastbilar i början av året, men nu väntas efterfrågan mattas av där precis som i Indien.

I övriga Asien är efterfrågan stabil även om det finns signaler om minskad efterfrågan på anläggningsmaskiner till gruvindustrin.

Den del i världen där det ser mest bekymmersamt ut just nu är Sydamerika där Volvo precis som den andra svenska lastbilstillverkaren Scania märker den lägre ekonomiska tillväxten i Brasilien. Nu väntar nedskärningar där.

– Vi har redan annonserat att vi drar ner lite grann i Brasilien för att möta den efterfrågan vi har där så vi anpassar vår produktion efter den efterfrågan vi har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista