Ingen lösning klar för bärplockarna

1:40 min

Stormötet i Söderhamn med representanter för Bulgariens ambassad, kommuner och tre polisdistrikt har nu avslutats. Tanken var att försöka komma överens om hur problemen i bärplockarlägren i bland annat norduppländska Mehedeby ska hanteras.

– Det finns inga enkla lösningar. Det här är en internationell och nationell fråga, som inte går att lösas här. Men vi har lyckats lyfta frågan genom mötet, säger Lars Stål, teknisk chef i Söderhamns kommun till Ekot.

Alla parter fick dock en större förståelse för problematiken i stort, vilket var positivt, enligt Lars Stål.

– Men egentligen är detta ett samtal som behöver tas mellan två länders regeringar och inte genom ett möte i Söderhamns kommun. Kortsiktigt kan vi se till att samverka mellan olika myndigheter, men långsiktigt måste frågan diskuteras på internationell nivå.

Många av bulgarerna vill återvända till hemlandet eftersom att tillgången på bär varit mycket mindre än väntat. I Dalarna har ett sextiotal bärplockare tagit sig till byn Svabensverk vid gränsen mot Hälsingland. Där har de fått mat och sovplats i kyrkan då de inte haft någon annanstans att ta vägen.

– De är hungriga och har inte ätit på flera dagar, de vill ha kontakt med ambassaden. I det här lägret i Svabensverk råder en desperation, säger Maria Bergström, boende i Svabensverk.

Hon berättar att en del av bärplockarna har börjat vandra till fots mot Falun, men vad som kommer hända med dem vet ingen än.

– Vi sitter med Svarte Petter. Alla skjuter ifrån sig problemet, jag pratade med polisen som sade att det är fri rörlighet inom EU. Jag hittade  bärplockare längs riksvägen men vakthavande sade att de minsann inte tänkte komma, säger Maria Bergström i Svabensverk.

I eftermiddag besöker den bulgariska ambassadören ett av bärplockarlägren i Söderhamns kommun.

Julia Wiraeus/Ekot i samarbete med lokala stationer samt TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.