Bulgariska bärplockare utanför Bulgariens ambassad i centrala Stockholm. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Ingen lösning klar för bärplockarna

1:40 min

Stormötet i Söderhamn med representanter för Bulgariens ambassad, kommuner och tre polisdistrikt har nu avslutats. Tanken var att försöka komma överens om hur problemen i bärplockarlägren i bland annat norduppländska Mehedeby ska hanteras.

– Det finns inga enkla lösningar. Det här är en internationell och nationell fråga, som inte går att lösas här. Men vi har lyckats lyfta frågan genom mötet, säger Lars Stål, teknisk chef i Söderhamns kommun till Ekot.

Alla parter fick dock en större förståelse för problematiken i stort, vilket var positivt, enligt Lars Stål.

– Men egentligen är detta ett samtal som behöver tas mellan två länders regeringar och inte genom ett möte i Söderhamns kommun. Kortsiktigt kan vi se till att samverka mellan olika myndigheter, men långsiktigt måste frågan diskuteras på internationell nivå.

Många av bulgarerna vill återvända till hemlandet eftersom att tillgången på bär varit mycket mindre än väntat. I Dalarna har ett sextiotal bärplockare tagit sig till byn Svabensverk vid gränsen mot Hälsingland. Där har de fått mat och sovplats i kyrkan då de inte haft någon annanstans att ta vägen.

– De är hungriga och har inte ätit på flera dagar, de vill ha kontakt med ambassaden. I det här lägret i Svabensverk råder en desperation, säger Maria Bergström, boende i Svabensverk.

Hon berättar att en del av bärplockarna har börjat vandra till fots mot Falun, men vad som kommer hända med dem vet ingen än.

– Vi sitter med Svarte Petter. Alla skjuter ifrån sig problemet, jag pratade med polisen som sade att det är fri rörlighet inom EU. Jag hittade  bärplockare längs riksvägen men vakthavande sade att de minsann inte tänkte komma, säger Maria Bergström i Svabensverk.

I eftermiddag besöker den bulgariska ambassadören ett av bärplockarlägren i Söderhamns kommun.

Julia Wiraeus/Ekot i samarbete med lokala stationer samt TT

Fakta: Bulgariska bärplockare i knipa

  • I Mehedeby i norra Uppland slog flera hundra bärplockare från Bulgarien läger i mitten av juli. Dessa utsattes för stenkastning av ortsbor. Bärplockarna vill åka hem på grund av spänningarna och för att det inte finns tillräckligt med bär i skogarna.
  • I Kopparberg dök bulgariska bärplockare upp på socialkontoret i mitten av juli och frågade efter hjälp med mat och pengar för hemresa.
  • Till byn Svabensverk på gränsen mellan Hälsingland och Dalarna kom 100 bärplockare i juli. Dessa har uppgivit att de har lämnats i skogen av en lastbilutan någonstans att ta vägen.
  • Bärplockare har även samlats utanför bulgariska ambassaden i hopp om att få hjälp att komma hem.
  • En 43-årig man häktades den 23 juli misstänkt för människohandel, efter att tre personer anmält att de blivit lovade lön, mat och husrum för att plocka bär i Sverige. Väl på plats fick de dock klara sig helt själva. Samma man har tidigare åtalats, men friats, för att ha utnyttjat bärplockare.
  • Ett krismöte hölls den 24 juli med polis, socialförvaltning och kommunrepresentanter från Dalarna, Uppland och Gävleborg samt den bulgariska ambassadören för att diskutera hur och vem som ska hjälpa bärplockarna att komma hem.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista