Bild som sägs visa en soldat ur Fria syriska armén framför ett militärfordon i Aleppo, Syrien. Bildens äkthet kan inte verifieras. Foto: Scanpix.

Hot om kemiska vapen oroar syrisk opposition

2:12 min

I Aleppo i Syrien rasar hårda strider i stadskärnan i dag. Samtidigt funderar Fria syriska armén på hur den ska hantera frågan om kemiska vapen.

Ebul, en smal, skäggig man i 25-årsåldern har varit i Aleppo fem dagar i rad för att försvara de stadsdelar som Fria syriska armén har kontroll över och för att utöka kontrollen.

– Striderna är hårda där, säger han.

Ebul kom till ett flyktingläger i Turkiet i morse för att vila några dagar.

– Jag är en krigare, jag har sett fruktansvärda saker säger han och han berättar hur civila flyr för sina liv.

En bild från krigets verklighet postades nyligen på Youtube: en sjukhussal med döda barn och andra civila. Barnens glada t-shirts med tryck av Barbie och Karl-Alfred - som en grym kontrast till de pölar av blod som deras kroppar ligger i och de fruktansvärda skador som krävt deras liv. De föll offer för regimens artillerield i al-Hrak, nära gränsen mot Jordanien.

Från höjden ovanför flyktinglägret i Turkiet kan man blicka ut över Syrien. Rök stiger mot himlen - spår efter artilleriattacker. I området rasar också flera skogsbränder som oppositionen säger att regimens styrkor anlagt för att göra det svårare för rebeller att gömma sig i skogarna. På andra sidan gränsen står turkiska brandmän reda att släcka, när eldarna når Turkiet.

Från flyktinglägret kan man också höra explosionerna från andra sidan gränsen.

I Turkiet tas frågan om kemiska vapen på allvar. Skulle de användas mot samhällen nära gränsen finns en risk att giftmolnen sprider sig. Fria syriska armén tar också hoten på allvar. Bara det faktum att Syrien öppet erkände innehav av kemiska vapen igår tyder på att regimen banar väg för framtida bruk, säger Ghazi Hajjousef, som själv leder en enhet inom oppositionsstyrkorna

– Vi har hela tiden vetat att de har kemiska vapen som de är beredda att använda, presskonferensen igår visar att de försöker bana väg för användande säger han.

– När regimen säger att kemiska vapen bara kan användas mot utländsk vapenmakt, menar de oss i Fria syriska armén, de kallar oss utlandsstödda och legosoldater, men faktum är att vi består av avhoppade soldater, lärare, snickare… ja vi är en brokig skara men de allra flesta är syrier.

Det är en armé som har vunnit terräng de senast dygnen och som tror att ännu fler desertörer kommer att ansluta.

Johan-Mathias Sommarström, på gränsen Syrien-Turkiet

#link=319507#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista