1 av 2
Miljöminister Lena Ek. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
2 av 2
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Lena Ek (C): Strandskyddslagen bör förtydligas

1:51 min

Trots att det bara har gått tre år sedan Sverige fick en ny strandskyddslag ska reglerna nu ses över. Enligt miljöminister Lena Ek (C) är lagen inte tillräckligt tydlig och gör så att kommunerna handlägger strandskyddsärenden alltför olika runt om i landet.

– Jag skulle vilja se en översyn av de här reglerna ganska snabbt. Inte för att ändra fundamenta, utan för att förtydliga så att människor känner att lagstiftningen är tydlig och transparant och att man förstår vad vi är ute efter, säger Lena Ek.

Meningen med den nya strandskyddslagen som kom 2009 var enligt miljöminister Lena Ek att kommuner som har ett väldigt hårt tryck på sin strandlinje skulle få hjälp att säga nej till byggen för att skydda stränderna. Som till exempel i Stockholms skärgård, längs norrlandskusten och på västkusten.

Samtidigt skulle kommuner som inte har samma tryck få stöd att släppa på strandskyddet för att bli mer attraktiva att bo i.

Men vad som gäller var är inte tillräckligt klart och dispenser från strandskyddet har på många håll getts på fel grunder. Olikheterna inför lagen retar många, som till exempel Bertil Abrahamsson och Uno Torstensson, bofasta på Orust, en kommun som enligt miljöministerns resonemang borde vara mycket restriktiv.

– Där finns dispenser och sånt som vi inte begriper om där är dispenser eller inte, säger Bertil Abrahamsson. Man funderar på om det verkligen får bygga som de gör. Några tar sig en rätt som jag inte vet om de har, det är den fräckaste som vinner på nåt sätt.

– Vi som bor här året runt tycker jag ska kunna få en chans att få en brygga, menar Uno Torstensson, men däremot om det kommer någon helt ny och bygger en fin kåk på en kobbe nånstans, med en jättebrygga till, så ska man ha tillstånd.

Det är inte lätt för kommunerna att avgöra vem som ska undantas från det stränga strandskyddet och inte, men med en översyn av lagen räknar miljöminister Lena Ek med att reglerna ska bli tydligare. Att en lag som bara har gällt i tre år redan behöver ses över ser hon inte som nåt märkvärdigt.

– Nej det tycker jag inte, säger Lena Ek. Jag tycker det är bra att man konstant följer utvecklingen när det gäller olika regler och lagar vi har. Behöver de blir tydligare, då ska man starta det arbetet för att förbättra och förtydliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista