Våldsamma strider i östra Indien

By efter by bränns ned i de strider som rasar i den indiska delstaten Assam. Över 500 byar har förstörts och 50 000 människor tvingats på flykt i konflikterna mellan urfolket bodo och muslimer.

Trots att utegångsförbud har införts blir striderna i nordöstra Indien allt våldsammare. Räddningsarbetare vittnar om män som med machete och facklor går till attack mot bybor.

Soldater och federala paramilitära styrkor patrullerar gatorna, men invånarna ber om förstärkning.

– Säkerhetsstyrkorna var tysta åskådare när by efter by brändes ned, berättar en politiker som bor i området.

I dagar har grupperna stridit och minst 26 dödsoffer har krävts. Våldet spred sig natten till tisdag till angränsande områden och otaliga byar i djungeln och längs med flodstränderna har bränts. Totalt räknas över 500 byar ha totalförstörts.

Konflikterna går långt tillbaka. I årtionden har de omkring 200 etniska grupper som lever nordöstra Indien – endast förbundet med resten av landet med en smal landremsa – stridit om mark och rättigheter.

Många har invandrat från Bangladesh och de senaste åren har de anti-muslimska attityderna bland de hinduiska grupperna vuxit sig allt starkare.

De senaste dagarnas oroligheter ska ha börjat som en motattack efter dödsfall hos den andra gruppen.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.