Bild: Lotta Jarlsdotter/Scanpix

Södertäljemålet kan bli dyraste fallet i Sverige

2:07 min

Det så kallade Södertäljemålet där 20 män står åtalade ser ut att bli ett av de dyraste någonsin i Sverige. Advokaterna och målsägandebiträdena i målet kräver tillsammans över 70 miljoner kronor för sitt arbete i samband med utredningen.

– Det är nog ett av de högsta som har varit. Vad jag känner till, utan att ha gjort någon närmare granskning, så är det definitivt ett av de större målen som har varit, säger Magdalena Carlén som är ekonom på Domstolsverket.

– Det är väldigt många åtalade och målet har därför tagit många dagar, vilket leder till väldigt höga kostnader.

Det är de misstänktas försvarare och offrens målsägandebiträden som i efterhand uppskattar hur mycket de arbetat kring fallet och lämnar in en begäran om ersättning till rätten.

Den 1 augusti kommer dom i Södertäljemålet och nu är alla ersättningsanspråk inlämnade till Södertälje tingsrätt.

Några av försvararna fick sina uppdrag hösten 2010, när polisen började gripa misstänkta för dubbelmordet på den illegala spelklubben Oasen i Ronna Centrum som skedde i juli 2010. Andra försvarare har kopplats på ärendet i samband med att det vuxit och fler gripits och behövt en advokat.

Ekot har gått igenom alla begäranden om ersättning som inkommit i målet och några av dem är på närmare fyra miljoner kronor. Det försvaret vill ha mest pengar för är inläsning och genomgång av utredningsmaterial. Utöver det även möten, förhör och överläggningar med klienter.

Många av försvararna har även begärt förhöjt arvode, vilket innebär en höjning med en tredjedel av den normala timtaxan. Detta eftersom målet anses ha varit ovanligt omfattande.

Fredrik Ungerfält är den försvarare som haft bland de högsta kostnadsanspråken för sitt uppdrag. Han har företrätt den man som pekats ut som Södertäljenätverkets ledare.

– Det har tagit all min tid i anspråk som försvarare, och mer därtill. Jag har inte sedan i mitten av augusti gjort något annat än att förbereda min klients försvar, säger Fredrik Ungerfält.

Att advokaterna och målsägandebiträdena kräver omkring 70 miljoner för ett mål är unikt, enligt Magdalena Carlén, vid Domstolsverket.

– De stora målen brukar ligga mellan kanske 20 och 50 miljoner, säger hon.

Södertälje tingsrätt har möjlighet att pruta ner ersättningskraven. Rättens ordförande Katarina Ekholm vill inte kommentera något som rör målet innan domen kommit på onsdag.

Södertäljemålet

  • Den 23 december 2009 sköts en man med anknytning till X-team Södertälje till döds på spelklubben Oasen i stadsdelen Ronna.
  • Den 1 juli 2010 mördades två bröder till X-teams ledare på samma plats. En av dem spelade i fotbollsklubben Assyriska.
  • Majoriteten av de 20 åtalade är misstänkta för att ha varit delaktiga i morden. Åtalet innefattar även människorov, vapenbrott och flera fall av grov utpressning.
  • Straffskalan för mord är tio år till livstid, för människorov fyra år till livstid och för grov utpressning ett till sex år.
  • Rättegången inleddes i november och avslutades i maj.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista