Biografen Century 16 där skjutningarna ägde rum. Foto: Kevork Djansezian / Scanpix.

Vapenhandeln ökar efter skjutningen i Colorado

Allt fler vill köpa vapen i Colorado efter fredagens dödsskjutningar i Aurora. Vapenförsäljningen i den amerikanska delstaten ökade dramatiskt efter tragedin på en biograf i Aurora utanför Denver, då 24-årige James Holmes sköt ihjäl tolv människor och skadade 58, rapporterar Denver Post.

Köerna ringlade långa utanför vapenhandlares butiker bara timmar efter morden. För att få köpa ett vapen görs en bakgrundskontroll och dessa kontroller ökade med 41 procent efter dödsskjutningarna.

Antalet tillstånd för att bära dolt vapen har också skjutit i höjden; i alla delstater utom Illinois har man rätt att bära vapen på offentlig plats om det sker dolt och om man har särskilt tillstånd.

– Det har varit helt galet. Man hör folk säga "Jag trodde inte att jag behövde en pistol men nu vet jag att jag gör det", säger Jake Meyers, anställd i en vapenbutik, till tidningen.

Ingen vill från politiskt håll ta tag i den infekterade frågan om de amerikanska vapenlagarna, särskilt inte nu när USA går till val i november.

En av dem som skadades allvarligt vid attacken i Aurora har just blivit pappa, då hans fru på tisdagen födde en liten pojke, uppger University of Colorado Denver Hospital i ett uttalande.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista