Minst 40 döda i konflikt i Tadzjikistan

2:08 min

I Tadzjikistan dödades i går mer än 40 människor i strider mellan centralregeringen och rebeller vid gränsen mot Afghanistan. Vägar spärrades av och telefonledningar stängdes ned till bergsstaden Chorog där striderna ägde rum. 

Tolv av de döda uppges ha varit regeringssoldater. Invånare i regionen säger att det nu råder utegångsförbud.

Den otillgängliga bergstrakten i regionen Badachsjan skars i går av från omvärlden och informationen därifrån är mycket begränsad.

Vad man vet är att regeringsstyrkor drabbat samman men rebeller lojala mot den före detta krigsherren Tolib Ajombekov.

Tre dagar före striderna knivmördades en general inom den tadzjikistanska säkerhetstjänsten. Tadzjikistans regeringen har anklagat den före detta krigsherren Ajombekov för att ligga bakom mordet och många bedömare tror att regeringens offensiv är en hämndaktion.

Frilansjournalisten Torgny Hinnemo, som länge bevakat Tadzjikistan, menar att oroligheterna beror på de regionala motsättningar som präglat landet ända sedan inbördeskriget tog slut för femton år sedan.

– Det är ett bergigt land och det finns lokala potentater i de olika dalgångarna som försöker styra och ställa och sköta ekonomin där, säger Torgny Hinnemo.

Tadzjikistan är ett transitland för heroinsmugglingen  och såväl regeringen som oppositionsgrupper anklagas för att tjäna pengar på drogtrafiken.

Den tadzjikistanska regeringen uppger att ett fyrtiotal rebeller har tillfångatagits, varav åtta är afghanska medborgare.