Foto: Justin Sullivan/Scanpix.

Konkurrenterna flåsar Apple i nacken

2:03 min

Nästan var fjärde smart mobiltelefon som säljs i världen är en Iphone. Märket har varit en vinstmaskin för Apple men nu börjar konkurrensen hårdna.

Iphone 5 väntas visserligen komma ut i höst men även andra företag har släppt eller kommer att släppa nya telefoner inom kort.

Smekmånaden är över för Apple, menar it-analytikern Stefan Olsson på Ålandsbanken.

– Det blir svårare och svårare eftersom konkurrenterna tänker till och kommer ikapp i vissa avseenden. Ett konkret exempel är Samsungs nya Galaxy S3 som har skakat om en del. En modell som visat sig vara starkare än vad kanske Apple hade räknat med, säger Olsson.

Apple får tuff konkurrens på marknaden för smarta mobiltelefoner av framför allt Samsung. Iphone är visserligen fortfarande världens mest sålda smarta mobiltelefon men Samsung, som till skillnad från Apple satsat på flera olika telefoner, är det företag som har störst marknadsandel.

I fjol såldes nästan en halv miljard smarta mobiltelefoner i världen och i år väntas försäljningen öka med 30 procent.

Avslutningen på året ser intressant ut med flera nya lanseringar. Bland annat ska Iphone 5 släppas i höst. Men Apple tar en risk när man väljer att fortsätta att bara satsa på en telefonmodell, menar Mats Holme, som är vd för organisationen Mobiltelebranschen.

– Det finns väldigt höga förväntningar på nästa modell. Om man inte lever upp till dem kan det vara svårt att hitta andra sätt att sälja på om det inte finns fler modeller att välja mellan, säger Holme.

Även Nokia är på gång med nya modeller i den så kallade Lumiaserien – en lansering som blir helt avgörande för om krisföretaget ska komma på fötter igen.

Men marknaden är stenhård. Ännu fler  konkurrenter är på gång uppåt, menar Stefan Olsson på Ålandsbanken.

– Jag tror att man kan vänta sig mycket av kinesiska tillverkare som Huawei och ZTE om vi tittar ett år framåt. De kommer ikapp tekniskt och kanske framför allt vad gäller operativsystemet Android, säger Olsson.

Fråga

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista