Många samlades för att hylla Oswaldo Paya under begravningen på Kuba under tisdagen. Foto: Ramon Espinosa/Scanpix

Internationella krav på utredning av Payás död

Nu väcks krav från Chile på en öppen utredning av den kubanske dissidenten Oswaldo Payás död efter en bilkrasch på Kuba i söndags.

Payá och en oppositionskollega omkom när deras bil kolliderade med ett träd utanför staden Bayamo i söndags. Statliga medier har hävdat att det var en olycka, medan Payás släkt säger att bilen prejats av vägen.

– Regimens hat gjorde honom till en perfekt måltavla, säger Regis Iglesias, talesman för Payás rörelse MCL, på telefon från Madrid.

Nyligen blev Payá och hans fru, aktivisten Ofelia Acevedo, påkörda i sin bil, och händelsen upprepades kort därefter, uppger Iglesias.

– Det var för mycket för att vara ett sammanträffande. Speciellt när en statlig polis sade direkt till Oswaldo att han inte skulle leva längre än Fidel Castro, säger Iglesias.

Polisförhören med den svenske KDU-ordföranden Aron Modig, som färdades i bilen med Payá, skulle enligt svenska UD avslutas under tisdagen kubansk tid.

Angel Carromero Barrios från det konservativa spanska regeringspartiet Partido Populars ungdomsförbund satt bakom ratten. Han togs på tisdagen in till förhör efter att ha blivit utskriven från sjukhus med lättare skador.

Nu kräver MCL en öppen och opartisk utredning och får stöd av politiker i Chile som, under ledning av senator Patricio Walker, kräver att ett internationellt organ ska övervaka att utredningen går till på rätt sätt. Walker har efter dödskraschen försökt resa till Kuba, men nekats inträde trots giltigt visum.

MCL fortsätter kampen för mänskliga rättigheter under ledning av Payás fru. Men många är rädda.

– Alla vi som väljer att fredligt kämpa mot diktaturen riskerar fängelse, eller till och med att dö, säger Iglesias.

Efter Oswaldo Payás begravning i Havanna grep den kubanska polisen ett flertal dissidenter, däribland den kände Guillermo Farinas, då de ropade slagord mot regimen.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista