Tusentals syriska soldater beordrade mot Aleppo

2:26 min

I Syrien attackerades områden i Aleppo för första gången med stridsflyg i går kväll. Panik utbröt bland invånare när hårda strider rasade medan rebellerna försökte utvidga sitt område och regeringsstyrkorna satte in stridsvagnar, helikoptrar och stridsflyg.

Inte lång därifrån, i ett flyktingläger vid gränsen i Turkiet, samlas människor som tvingats fly, bland andra 11-åriga Ruba.

Ruba ser mig rakt i ögonen när hon med stadig röst berättar att hennes familj flydde när de såg att soldaterna kom närmare deras samhälle. De flydde till fots till bergen, där de gömde sig.

Ruba och hennes familj kommer från Basheria i Idlibprovinsen där hundratals människor dödats av både regeringsstyrkornas granatattacker och av shebiamilisen. Hade de inte flytt kanske inte Ruba levt idag.

– Soldaterna upptäckte vårt gömställe i bergen och började skjuta mot oss, det kom helikoptrar och sköt också, säger Ruba som också berättar hur flera lyckade lura helikoptrarna.

– Det var blött och lerigt, många smetade in sig med leran så att de inte syntes från luften, säger hon.

Ruba är 11 år, men har beskjutits, hon har gömt sig för soldater, hon har sett människor dö och skadats. Nu säger hon att hon har det bra i flyktinglägret, hon har vänner här och en stor skara barn står runt henne och lyssnar ivrigt när hon berättar.

Men var du inte rädd? undrar jag. Det skulle jag ha varit i alla fall.

– Det var för många småbarn som vad med om det här, säger Ruba. Vi var rädda att något skulle hända dem, för oss själva var vi inte rädda, säger hon och låter som en vuxen, 11 år gammal. Hon är bara ett av alla tusentals barn som tvingats fly.

Och inte långt härifrån, i Aleppo, rasar striderna. Rebellerna har vunnit terräng men regimen har satt in attackhelikoptrar och stridsflyg.

Sent i går kväll kom också uppgifter att tusentals soldater dragit sig tillbaka från nordvästra Idlibprovinsen, de har beordrats mot Aleppo med stridsvagnar och pansarfordon.

En redan eskalerande konflikt ser ut att eskalera ytterligare, och snart kommer det finnas tusen flyktingar till som Ruba, med berättelser att berätta, om någon ids lyssna.