Ökad risk för malignt melanom med solariesol

2:22 min

Solariesolande ligger bakom fem procent av konstaterade fall av hudcancern malignt melanom. Det visar en ny sammanställning. Det är tidskriften British Medical Journal som publicerar en sammanställning av 27 olika studier om solariesolande och hudcancer.

– Det har varit vår inriktning att en sådan åldersgräns ska införas. Men nu har ju den här strålsäkerhetsutredningen lagt ett förslag som ligger på regeringens bord och därför har vi avvaktat den, säger Johan Strandman.

Strålsäkerhetsmyndigheten skulle kunna utfärda föreskrifter om 18-årsgräns på kosmetiska solarier i Sverige, men då frågan är mer politisk är det bättre att det lagstiftas om det, säger Johan Strandman, och lagsförslaget ligger redan hos regeringen, men inbakat i ett större förslag om samordnad reglering på kärnteknik- och strålskyddsområdet vilket gör att det tar tid:

– Det är inte bara den här frågan om solarier och 18-årsgräns som är angelägen det är många andra frågor också, så vi har ändå sett att det varit bra att det här har hanterats i en helhet, säger Johan Strandman.

Frågan kan tyckas angelägen då flera studier just pekar på att risken för att drabbas av hudcancern Malignt melanom ökar när någon börjar sola solarium i tidig ålder, ända upp till 35 års ålder.

Nu senast i den sammanställning av 27 olika studier som tidskriften British Medical Journal publicerar och som talar om en fördubblad risk.

Men Roland Laurent, vd för flera solarieföretag och sakkunnig vid svensk Solarieförening, menar att de här studierna är på tok för trubbiga för att verkligen slå fast ett samband mellan hudcancer och att sola just solarium.

Han understryker att svenska solarium är klassade som de säkraste i Europa, och att en 18-årsgräns inte skulle påverka branschen nämnvärt.

– Det finns väldigt få som är under arton år som solar solarium, utan det är mer en principiell fråga. Ekonomiskt tror jag inte att det har någon större betydelse över huvud taget, säger Roland Laurent.

Flera länder har nu infört 18-årsgräns på allmänna Solarier.

För en guldtia på ett oövervakat drop-in-solarium i Stockholm får vem som vill sola solarium i två minuter.

Skyddsglasögon går att köpa i en automat, vilket också rekommenderas på en informationsskylt från Strålsäkerhetsmyndigheten som sitter på väggen. Här står det också att man bör vara 18 eftersom barn och unga har känsligare hud.

Vid ett annat drop-in-solarium en bit bort syns ingen sådan information, och här har 17-åriga Emelie just solat en stund.

– Jag tycker att det har varit en väldigt dålig sommar så det är därför jag vill testa, säger hon.

Enligt Emelie är hon inte är så insatt i eventuella risker med för mycket UV-strålning, men är inte heller orolig.

– Det är ju lite farligt men jag själv skulle aldrig sola varje dag. Jag skulle inte vilja utsätta mig för det, säger hon.

18-årsgräns på solarium finns i dag i flera europeiska länder, närmast i Norge och Finland. Oftast med tillägget att det ska ske på bemannade platser.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Per Kudo

P4 Blekinge

Marcus Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista