Apples vinst en miljard dollar sämre än förväntat

1:01 min

För första gången på länge lyckades Apple inte leva upp till Wall Streets förväntningar på kvartalet i går och aktien föll.

Trots att företaget sålt nästan dubbelt så många exemplar av surfplattan Ipad och 28 procent fler Iphones än under samma period i fjol nådde Apple alltså inte upp till marknadens förväntningar för kvartalet, som slutade den 30 juni.

Vinsten var under kvartalet 8,8 miljarder dollar. Men det räckte inte upp till inte analytikernas beräkningar på 9,9 miljarder.

Intäkterna landade på 35 miljarder, att jämföra med förväntningarna på drygt 37.2 och aktien föll med över fem procent.

Det är för första gången sedan 2003 som Apple inte överglänser analytikernas förväntningar, något som annars nästan blivit en självklarhet.

Orsaken anses vara de ekonomiska bekymren i delar av Asien, men  framför allt i Europa, samt att konsumenterna tenderar att köpa allt biligare varianter av produkterna. 

Men även att många väntar på nyheter från Apple och dröjer med att lätta på plånboken tills den nya Iphone 5-telefonen släpps, kanske i oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista