Ghanas just avlidne president John Atta Mills. Foto: J. Scott Applewhite/Scanpix.

Ghanas president John Atta Mills död

1:26 min

Igår dog Ghanas president John Atta Mills efter att ha hastigt insjuknat i måndags kväll. Mills blev 68 år gammal och sågs av många som en garant för Ghanas unga men stabila demokrati.

Rykten om John Atta Mills hälsotillstånd har florerat under en längre tid. Att han hade strupcancer var känt, men själv har han hela tiden hävdat att han inte var allvarligt sjuk och ämnade ställa upp i presidentvalet i december i år.

Men så i måndags lades han plötsligt in på sjukhus i huvudstaden Accra, och dog i går kväll. Den exakta dödsorsaken har inte uppgivits.

Vicepresidenten, John Dramani Mahama, svors in strax efter tillkännagivandet som tillförordnad president under en ceremoni i Accra. Han lovade under sitt tal att försvara och värna konstitutionen med alla medel.

John Atta Mills blev president i Ghana efter valet 2008, och landet har utan tvekan blomstrat under hans tid vid makten. Ghana är i dag en av Afrikas främsta oljeproducenter, och ekonomin har fått ett uppsving under senare år.

I en region där flera grannländer just nu kämpar med politiskt kaos, svåra klimatproblem, korruption och inbördes stridigheter har Ghana under de senaste åren skilt sig markant från resten av Västafrika och setts som ett föredöme.

Landet har bara varit en demokrati i dryga 10 år, och för många har Atta Mills varit en garant för politisk stabilitet och ekonomisk tillförsikt. Nu återstår det att se ifall hans efterträdare lyckas hålla samma kurs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista