Bärplockare bussas till ambassad

Ett hundratal bulgarisk bärplockare som sökt sig till Svabensverk i södra Hälsingland är nu på väg i bussar till sin ambassad i Stockholm.

Sammanlagt handlar det om över 1500 bärplockare som nu befinner sig i Söderhamn, Ovanåker, Tierp, och Ljusnarsberg utan möjlighet att försörja sig.

Utanför ambassaden i Stockholm väntar ett 70-tal personer på hjälp, och ytterligare ett hundratal är på väg från bland annat Ovanåkers kommun, trots att ambassaden har sagt att de har svårt att hjälpa alla..

I Tierps kommun gör man tvärt om: där rustar socialtjänsten för att kunna hjälpa bärplockarna på plats istället. Och i Uppland har fler bärplockare polisanmält den 43-årige mannen, som är misstänkt för att ha lurat hit dem. Enligt Uppsalapolisen rör det sig om ett 20-tal målsäganden.

Bärföretaget Polarica, som är en av de stora uppköparna i Sverige, ställer nu krav på en rättvisemärkning av bären som säljs, så att kunderna ska veta om under vilka förhållanden de har plockats. Tidigare har även Norrskensbär lyft samma fråga.

De gäller olika regler beroende på om man är EU-medborgare eller inte

Som EU-medborgare har de rätt att vara i ett annat land i tre månader utan särskilt arbetstillstånd eller uppehållstillstånd. Men nu när de är lurade på sin inkomst vill många av dem åka hem igen

TT/Ekot

Fakta: Bulgariska bärplockare i knipa

  • I Mehedeby i norra Uppland slog flera hundra bärplockare från Bulgarien läger i mitten av juli. Dessa utsattes för stenkastning av ortsbor. Bärplockarna vill åka hem på grund av spänningarna och för att det inte finns tillräckligt med bär i skogarna.
  • I Kopparberg dök bulgariska bärplockare upp på socialkontoret i mitten av juli och frågade efter hjälp med mat och pengar för hemresa.
  • Till byn Svabensverk på gränsen mellan Hälsingland och Dalarna kom 100 bärplockare i juli. Dessa har uppgivit att de har lämnats i skogen av en lastbilutan någonstans att ta vägen.
  • Bärplockare har även samlats utanför bulgariska ambassaden i hopp om att få hjälp att komma hem.
  • En 43-årig man häktades den 23 juli misstänkt för människohandel, efter att tre personer anmält att de blivit lovade lön, mat och husrum för att plocka bär i Sverige. Väl på plats fick de dock klara sig helt själva. Samma man har tidigare åtalats, men friats, för att ha utnyttjat bärplockare.
  • Ett krismöte hölls den 24 juli med polis, socialförvaltning och kommunrepresentanter från Dalarna, Uppland och Gävleborg samt den bulgariska ambassadören för att diskutera hur och vem som ska hjälpa bärplockarna att komma hem.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista