Obama anklagas för vekhet i utrikespolitiken

Den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney, president Barack Obama för vekhet i utrikespolitiken. Han utlovar själv en tuffare linje mot Iran, inför en resa till Europa och Israel för att stärka sin utrikespolitiska profil i presidentvalskampanjen.

Mitt Romney reser i dag till Storbritannien och sedan vidare till Israel och Polen. I går kväll gick han i ett tal till attack inför krigsveteraner i Nevada och antydde att president Obama varit utrikespolitiskt vek.

Efter möte med bland andra den brittiske premiärministern, reser Mitt Romney vidare till Israel och träffar en gammal bekant från affärslivet , den nuvarande  premiärministern Benjamin Netanyahu. Det blir Mitt Romneys fjärde besök i landet.

Vi kommer inte vackla i vår relation med Israel och amerikanskt stöd till Egypten bör bindas till en fredlig relation med Israel, har Romney sagt.

Han sade också under sitt tal att Irans anrikning av uran måste stoppas. Men han undvek att säga att även Obama uttryckt att militära medel inte är uteslutna ifall förhandlingarna om Irans kärnteknikprogram misslyckas.

Medan den klena amerikanska ekonomiska utvecklingen är ett bekymmer för Barack Obama i valkampanjen så har utrikespolitiken varit en styrka, särskilt attacken mot Usama Bin Laden har gjort det svårare för republikanerna att attackera demokraterna för att vara för mjuka.

Mitt Romney väntas inte komma med så många specifika utrikespolitiska ståndpunkter under resan som i stället har som syfte att stärka Mitt Romneys trovärdighet i presidentvalskampanjen.