Invånare i flykt från delstaten Assam i Indien. Foto: Scanpix.

Tusentals flyr indiska Assam efter etnisk konflikt

1:30 min

Över 50 000 människor beräknas ha flytt från våld och dödande i delstaten Assam i nordöstra Indien. Byar bränns, strider rasar och hittills har över 30 personer dödats. Soldater patrullerar gatorna och särskilt inkallade militärer i bepansrade bilar patrullerar i området.  Det har införts utegångsförbud men det har inte kunnat hejda upptrappningen på våldet i Assam.

Räddningsarbetare berättar om hur skolor, byggander och hela byar vandaliseras och bränns ner och järnvägen är blockerad. En lokal polischef vittnar om döda kroppar spridda på risfält. 

Dödssiffran har ökat sedan i fredags, i dag uppges ett 30-tal personer ha dödats. Tiotusentals flyr, uppgifter finns om 50 000 till 70 000 människor på flykt undan våldsamheterna.

I den nordöstra delstaten Assam i Indien finns över 200 olika etniska grupper. Ett stort antal människor har invandrat till delstaten som gränsar till Kina, Burma, Bangladesh och Bhutan.

Här finns många konflikter i området. En handlar om att Assam ska bli ett självständigt land. En annan konflikt handlar om Bodofolket, som blivit en minoritetsgrupp i området.

Förhandlingar med de olika grupperna har lugnat våldet genom åren, men nu har strider främst blossat upp mellan Bodofolket och muslimska grupper.

Enligt polisuppgifter började våldsamheterna sedan fyra unga män dödades i ett område där många från Bodofolket bor och därefter har situationen urartat. 

Våldet har nu spridit sig under det senaste dygnet, totalt ska över 500 byar ha totalförstörts. Trots att soldater och militärer kallats in ber invånarna i Assam nu om ytterligare förstärkning. 

Över 50 000 människor beräknas ha flytt från våld och dödande i delstaten Assam i nordöstra Indien. 

Byar bränns, strider rasar och hittills har över 30 personer dödats.

 

Soldater patrullerar gatorna och särskilt inkallade militärer i bepansrade bilar patrullerar i området. Det har införts utegångsförbud men det har inte kunnat hejda upptrappningen på våldet i Assam.

 

Räddningsarbetare berättar om hur skolor, byggander och hela byar vandaliseras och bränns ner och järnvägen är blockerad. En lokal polischef vittnar om döda kroppar spridda på risfält.

Bakgrund: Assam

  • Nordöstra Indien består av sju små delstater. Området knyts samman med resten av landet genom en smal landkorridor.
  • Delstaten Assam i nordöstra Indien gränsar till Kina, Burma, Bangladesh och Bhutan.
  • I området finns över 200 folkslag, och separatister har varit aktiva där ända sedan Indien blev självständigt från Storbritannien 1947.
  • Den nordöstra regionen utgör knappt åtta procent av Indiens yta och har mindre än fyra procent av landets befolkning. Ingenstans i Indien finns dock en sådan etnisk blandning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista