Syriska rebeller i staden Kfar Nebek i Idlib-provinsen. Foto: Scanpix.

Syrisk opposition kritiserar svenskt sanktionsnej

2:25 min

Svenska politiker kritiserar den svenska regeringens och utrikesminister Carl Bildts hållning när det gäller utvidgade sanktioner mot Syrien. Men även från syriska oppositionspolitiker får Sverige kritik.

I dag pratade jag med Ramzi, som jag träffade för lite mer än ett år sedan, i Damaskus. Som läkarstudent och aktivist hade han en betydande roll i protesterna mot Bashar al-Assads regim.

Arbetet var farligt och Ramzi blev både fängslad och torterad av säkerhetstjänsten. Säkerhetspolisen stormade hans hem flera gånger och till slut fick han nog och flydde till Jordanien.

Idag har Ramzi andra uppgifter, han sprider videoklipp på nätet och hjälper journalister med kontakter i Syrien.

När den syriska revolutionen var helt fredlig var sociala medier och telefoner viktiga instrument i organiseringen. Men den syriska regimen, med sina tretton underrättelseavdelningar, har gjort allt den kan för att stävja upproret. Enligt kritiker har telefonavlyssningar och signalspårning med hjälp av utrustning från bland annat svenska Eriksson, har lett till att aktivister jagats, torterats, fängslats och i många fall mördats.

Ramzi berättar att telefonin är viktig för att hålla kontakten med medier, särskilt när regimen stänger ner internet. Men den är också viktig för familjer som vill hålla kontakt med varandra, nu när det sker dagliga strider och attacker, säger han.

Trots riskerna, men också fördelarna, med telefonin i Syrien säger Ramzi att de företag som samarbetar med Syriens regim bidrar till slakten på det syriska folket.

Azad Qamishloki, oppositionspolitiker och aktivist i Sverige, är inne på samma spår. Han säger att Sverige, med utrikesminister Carl Bildt i spetsen, har ett moraliskt ansvar att ta.

– Sverige borde sluta att stödja produkter som hamnar i fel händer, plus att jag tycker att de borde skicka ut ambassadören härifrån och dra tillbaka sin ambassadör från Syrien, för att visa att vi inte accepterar det som händer i Syrien. 

Duraid al-Khamisi

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista