Arbetare demonstrerar utanför Peugeot Citroëns huvudkontor i Paris. Foto: Jacques Brinon / Scanpix.

Fler besparingar för fallande Peugeot Citroën

0:58 min

Den franska biltillverkaren Peugeot Citroën går dåligt och aviserade i morse ytterligare besparingar, utöver de 8000 jobb som man redan meddelat ska bort. Samtidigt presenterar den franska regeringen sin plan för att rädda jobb inom bilindustrin.

De anställda från Peugeut-Citroënkoncernen som demonstrerar på flera håll i Frankrike i dag är inte nöjda.

Bolaget redovisade i morse att förlusten det första halvåret var över 800 miljoner euro och att målet är att spara 1,5 miljard euro till 2015. Tidigare har bolaget aviserat att 8 000 jobb ska bort i Frankrike, där bilindustrin har stor betydelse för arbetsmarknaden.

I dag har den franska regeringen presenterat sitt paket för att rädda biljobb. Man vill framförallt främja utvecklingen av miljöbilar, miljöbilbonusarna höjs och regeringen förbinder sig att köpa fler elbilar och investeringspengar ska styras mot forskning och utveckling.

Det finns också ett drag av protektionism. Regeringen vill att EU ska se över frihandelsavtalet med Sydkorea, som anklagats för att öppna porten för konkurrenskraftiga utländska bilar.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista