Bärföretag efterfrågar rättvisemärkning

1:50 min

På onsdagsförmiddagen satt Bulgariens ambassadör Svetlan Stoev i möte med Utrikesdepartementets EU-enhet för att berätta hur det ser ut i de bärplockarläger han besökte igår, och för att komma till en lösning om hur de cirka 1500 bärplockarna ska komma hem till Bulgarien.

– De har blivit lovade bra villkor och bra lön och jag förstår att de blivit lurade, säger Bulgariens ambassadör Svetlan Stoev till P4 Gävleborg, när han besökte ett bärplockarläger i Söderhamn.

Vid 11-tiden började mötet mellan ambassadören och svenska utrikesdepartementet som hålls för att UD ska få koll på läget i de olika tältlägren och förhoppningen är att Sverige och Bulgarien ska kunna komma överens om en lösning för hur man ska hjälpa bärplockarna hem till Bulgarien.

Sammanlagt handlar det om över 1500 bärplockare som nu befinner sig i Söderhamn, Ovanåker, Tierp, och Ljusnarsberg utan möjlighet att försörja sig. Utanför ambassaden i Stockholm väntar ett 70-tal personer på hjälp och ytterligare ett hundratal är på väg från bland annat Ovanåkers kommun. Trots att ambassaden har sagt att de har svårt att hjälpa alla.

I Tierps kommun gör man tvärt om, där rustar socialtjänsten för att kunna hjälpa bärplockarna på plats istället. Och i Uppland har fler bärplockare polisanmält den 43-årige mannen, som är misstänkt för att ha lurat hit dem. Enligt polisen i Uppsala rör det sig om ett 20-tal målsäganden.

Bärföretaget Polarica, som är en av de stora uppköparna i Sverige, ställer nu krav på en rättvisemärkning av bären som säljs, så att kunderna ska veta om under vilka förhållanden de har plockats. Tidigare har även Norrskensbär lyft samma fråga.

De gäller olika regler beroende på om man är EU-medborgare eller inte. Som Eu-medborgare har de rätt att vara i ett annat land i tre månader utan särskilt arbetstillstånd eller uppehållstillstånd. Men nu när de är lurade på sin inkomst vill många av bärplockarna åka hem igen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista