Yr.no kan tvingas spärra utländska besökare

1:29 min

Den norska värdersajten yr.no har blivit så populär att den riskerar att bli spärrad för en del utländska besökare.

Sajten kräver fyrtio servrar och kostar en hel del att hålla igång. Därför kan besökare från vissa länder i framtiden blockeras från att använda sajten, säger Mai-Linn Finnstad på det meteorologiska institutet i Norge.

Solen steker i Malmö. Mobilen visar 25 grader och skinande sol. Den norska vädersajten yr.no visar 26 grader. Besöken till sajten har under fem år ökat från 200 000 till 4,6 miljoner unika besökare per vecka, 29 procent av användarna är från Sverige.

Ökningen beror på att Norge 2007 gjorde väderdata gratis och nu kan vem som helst börja utveckla mobilappar och vädersajter med hjälp av väderinformation. Resultatet är bättre prognoser säger Mai-Linn Finnstad som är kommunikatör på det meteorologiska institutet i Norge.

– Vi har faktiskt hittat systematiska fel med beräkningarna tack vare användare som har hört av sig och sagt att väderprognoserna är fel för deras stad, säger Mai-Linn Finnstad.

I Sverige är väderdata inte gratis och kommersiella aktörer måste betala för att använda informationen. Men väderdata ska bli gratis, senast 2014. Det tar tid menar Håkan Borg som är IT-direktör på SMHI.

– Det handlar både om att kunna hitta bra tekniska lösningar som håller. Vi har bra samarbete med norge och vi har märkt att de har en del kapacitetsproblem och vi försöker dra viss lärdom av det.

Nu finns 40 servrar i Norge för att kunna hantera, spara och leverera världens väderdata till hela världen. Men om trycket fortsätter att öka kommer kostnaderna och antalet servrar att rusa i höjden. Då kan sajten behöva spärras för vissa utlänska besökare.

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.