Timothy Ray Brown, tredje personen från vänster.

Han blev först att botas från aids

Timothy Ray Brown kan vara den förste som blivit botad från aids. Nu hoppas forskarna hitta en medicin som kan bota världens 34 miljoner sjuka en gång för alla.

Det var 1995 som amerikanen Timothy Ray Brown smittades med hiv. År 2007 blev läget kritiskt. Han drabbades av leukemi. Till slut fick han en benmärgstransplantation från en person med en förändring i den så kallade CCR5-genen. Det blev hans räddning. Om CCR5 inte fungerar som den ska kommer hivviruset inte in i cellerna.

I dag, fem år senare, är han helt frisk. I akademiska kretsar, där Brown går under namnet "Berlinpatienten" eftersom han tidigare levt i den tyska huvudstaden, är han helt unik. Aldrig tidigare har någon botats från aids och blivit helt frisk.

– Jag är ett levande bevis för att aids går att bota, säger han till AFP under den pågående hiv- och aidskonferensen i Washington, USA.

Nu vill han stärka forskningen genom att samla in pengar. Ett botemedel måste finnas, anser Brown.

Flera forskare håller med. Frågan är bara vilken metod som är den bästa. Att transplantera benmärg i större skala är knappast realistiskt. Däremot finns det andra människor som tycks ha en förmåga att hålla nere virusnivåerna på naturlig väg, utan mediciner. De kallas för "kontrollörer" och gissningsvis har mellan fem och 15 procent av alla hivpositiva denna förmåga.

Än mer intressanta är dock de så kallade "elit-kontrollörerna" som det antagligen bara finns några hundra av i hela världen. Till skillnad från "kontrollörerna" kan dessa människor vara smittade utan att ha något virus i blodet alls.

Hur det fungerar är det ingen som vet, men forskarna försöker nu förstå vad som särskiljer dessa människor från den stora majoriteten. Senare denna vecka väntas en grupp franska forskare avslöja resultatet från den senaste studien av dessa människor.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista