Svenska resebolag gör kap i krisdrabbat Grekland

1:34 min

De svenska resebolagen och även deras resenärer kan dra nytta av den ekonomiska krisen i Grekland. Lägre efterfrågan från framförallt Tyskland och färre inhemska turister har skapat ett utrymme för svenska resebolag att pressa priserna.

På Apollo märktes den minskade konkurrensen om hotellplatserna redan innan försäljningen av årets sommarresor började.

– I höstas förhandlade vi om många av hotellkontrakten i Grekland så att vi kunde sänka priserna, säger Apollos informationschef Kajsa Moström.

Hur ser du på att ni drar nytta av den situationen i ett läge då de har det riktigt tufft?

– Ja, men turisterna som kommer och som vi bidrar med fortsätter komma till Grekland och ger ju också inkomster till landet när de kommer dit, säger Kajsa Moström.

Det är framförallt tyskarna som inte reser till Grekland i sommar i samma utsträckning som tidigare men även grekerna själva håller i plånboken. Tvärtom är det i de skandinaviska länderna. Tre av de stora resebolagen som Ekot talat med vittnar om ett bibehållet eller till och med ökat intresse för resmålet i år.

Förutom Apollo gäller det Fritidsresor som inte haft något problem trots fler resor dit i år, inte heller Ving som ökat volymen med 10 procent.

Resebolagen påbörjar snart planeringen inför nästa säsong och Fritidsresors Lottie Knuttson utesluter inte att det blir ännu fler resor dit nästa sommar för dem.

– Det är inte alls otroligt. Det är lite svårt att säga så långt i förväg. Men enligt de planer vi har så absolut, säger Lottie Knuttson.

Samtidigt står bolagen alltså i ett ännu bättre förhandlingsläge. Enligt Vings Magdalena Örn handlar det inte bara om att kunna få lägre priser utan också nya hotell.

– Bättre hotell kanske, som tyskarna kanske till och med har haft tidigare, som vi då kan lägga beslag på så att säga, säger Magdalena Örn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.