Bo Berglund, chefsläkare på SOK. Foto: Mona Hambraeus/Sveriges Radio.

Jättelaboratorium ska hålla OS rent

2:16 min

Bara en dag kvar till OS-invigningen nu, och i världens hittills mest avancerade dopningslaboratorium har man redan börjat analysera prover. London-OS ska bli det renaste hittills lovar arrangörerna, och i det hypermoderna laboratoriet arbetar man nu 24 timmar om dygnet för att se till att inga fuskare slinker igenom, säger Kerry O'Callaghan.

Inför OS som invigs i London i morgon har man tagit fram världens hittills mest avancerade antidopningslaboratorium. Det är stort som sju tennisbanor, och här ska man analysera prover dygnet runt. Över tusen personer jobbar med verksamheten, och man testar för mer än 240 förbjudna substanser.

--Vi har den absolut senaste tekniken, säger Kerry O'Callaghan på Glaxo Smith-Kline, som tillhandahåller antidopningslaboratoriet för OS i London.

Idrottens baksida, dopningen, har gjort att kontrollerna hårdnat, och i London tar man i ordentligt. Varannan deltagare kommer att få lämna prov minst en gång, medaljörerna testas oftare, och man testar för mer än 240 förbjudna substanser. 

Det som kallas för gendopning har man inga tester för, men gendopningen ses ännu bara som ett möjligt framtida problem. I stället är det fortfarande de gamla vanliga ämnena som utgör den största faran, säger Bo Berglund, chefsläkare för Svenska Olympiska Kommittén, SOK.

– De stora hoten mot tävlingsidrotten är tre; anabola steroider under tävlingsperioder, olika former av blodmanipulation och det som gör att man direkt presterar bättre, nämligen amfetaminliknande ämnen.

Till det gigantiska antidopningslaboratoriet i Essex norr om London får inga journalister komma längre. Där är det stängt och tillbommat för utomstående, allt för att upprätthålla högsta säkerhet.

Det har blivit svårare att fuska, och det kan mycket väl bli så att London-OS, som arrangörerna hoppas, blir det renaste hittills säger Bo Berglund på SOK: 

– Jag tror att det är korrekt. Även om man kommer att upptäcka ett begränsat antal fall, så är det så att testandet har blivit mer frekvent och risken att upptäckas så pass stor, att jag tror folk avstår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista