Nytt FN-avtal mot illegal vapenhandel

1:38 min

Just nu pågår slutförhandlingarna i FN om ett internationellt bindande avtal om vapenhandel. Förhoppningen är att stoppa illegal handel till krigsherrar och kriminella grupper och att rädda 100 000-tals liv.

Efter åratal av diskussioner och snart fyra veckors slutförhandlingar här i FN i New York så ligger äntligen ett första utkast på bordet. Alla länder som skriver på lovar att sätta upp kontrollmyndigheter som ska pröva vapenexport så att vapnen inte kommer i orätta händer, som till terrorister eller organiserade brottslingar, och inte heller till stater som bryter mot folkrätt eller kränker mänskliga rättigheter.

Men att få alla FN:s 193 länder att komma överens i ett konsensusbeslut om detta blir svårt. Flera länder som Iran, Egypten, Syrien, Kuba och Nordkorea håller emot.

Sveriges chefsförhandlare ambassadör Paul Beijer skulle gärna sett ett starkare avtal än det förslag som nu ligger, men han tror att man kanske kan nå en kompromiss som inte blir allt för urvattnad och där inga länder lägger ett veto:

– Konsensus skulle kunna vara att flertalet stater i rummet säger ja med hög och rungande stämma och några länder sitter tysta, säger Sveriges chefsförhandlare ambassadör Paul Beijer.

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningens generalsekreterare Christoffer Burnett-Cargill följer förhandlingarna på plats, och han är mycket oroad att det blir ett på tok för svagt avtal som skrivs under i övermorgon:

– Vi kom hit för att se till att det blir ett avtal som verkligen kan rädda liv. Så som det ser ut nu så är det alldeles för många kryphål och det är alldeles för många otydliga skrivningar så det ser inte så bra ut, säger Svenska Freds- och Skiljedomsföreningens generalsekreterare Christoffer Burnett-Cargill.

Det finns flera knäckfrågor, till exempel om bara tunga vapen som stridsvagnar och attackhelikoparar ska regleras, eller också lättare vapen och ammunition. Det sistnämnda vägrar till exempel USA skriva på. På fredag är deadline för FN-förhandlingarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.