Gendopning testas inte på OS

1:48 min

En form av dopning som det än så länge inte finns några officiella tester mot är gendopning – alltså att injicera främmande gener i kroppen för att öka prestationsförmågan hos en idrottare.

Gendopning har setts som ett hot mot idrotten i flera år, och nu finns tekniken, tack vare intensiv forskning inom genterapi, alltså att byta ut DNA i mänskliga celler.

Tekniken för att behandla ärftliga sjukdomar genom att byta ut DNA i den mänskliga kroppen har utvecklats snabbt de senaste åren. När idrottare använder samma teknik för att till exempel få större muskler eller öka syreupptagningsförmågan i blodet, så kallas det för gendopning.

Gendopning har setts som ett potentiellt hot i mer än tio års tid, men det är först de senaste åren som riktigt stora framsteg skett inom forskningsfältet, och därmed också blivit ett potentiellt hot mot idrotten.

Bland annat forskas det intensivt på botemedel mot svåra ärftliga muskelsjukdomar - och de behandlingsmetoder som tas fram där blir också intressanta för idrottare som vill ha större muskler.

Theodore Friedmann på San Diego University i USA är en av världens ledande experter på gendopning och säger att det är svårt att spekulera i när det första fallet med gendopning kommer att uppdagas, men att han personligen inte skulle bli förvånad om det skulle ske redan i morgon.

Enligt bedömare så kommer gendopning inte att börja med att DNA byts ut, utan att i stället olika mediciner används som får kroppens egna DNA att orsaka förändringar i kroppen.

En het kandidat är bantningsmedicinen GW 1516, som ersätter fysisk träning genom att öka ämnesomsättningen. Förutom att förbränna fett så ger det även idrottare mer energi.

Sedan förra OS har en tysk forskargrupp tagit fram ett test som i ett vanligt blodprov kan avläsa om DNA förts över. Men testet kommer inte att användas nu på OS i London, då det inte är ett officiellt test, säger Perikles Simon på Johannes Gutenberg-universitetet i Mainz i Tyskland.

Ändå hoppas han att det har en avskräckande effekt, eftersom prover från idrottarna sparas i upp till åtta år.

Marcus Hansson

Vetenskapsradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista