Kraven växer på avsättning av Krasnodarguvernör

2:05 min

Fyra ansvariga lägre chefer i Krasnodarområdet riskerar flera års fängelse efter översvämningskatastrofen tidigare i juli för att de inte varnade människor i tid. 177 dödades framförallt i staden Krimsk. Nu kräver hittills över 16 000 i ett upprop på nätet att president Putin avsätter guvernören.

Officiellt kom informationen klockan tio på kvällen, men tror ni vi kunde gå från hus till hus och informera er då.

Så sa Krasnodars guvernör Alexander Takatjov vid ett stormöte i Krimsk redan dagen efter översvämningskatastrofen som dödade totalt 177 människor. De flesta dog i sina sängar när vattnet steg flera meter natten mot lördagen den 7:e juli.

Guvernörens franka uttalande fick invånarna att rasa och sen dess har kraven flera gånger hörts att den högste ansvarige i regionen bör avgå.

Men när president Vladimir Putin kom till området var det framförallt lägre tjänstemän som läxades upp och nu har fyra av dem inte bara avsatts utan riskerar fängelse i upp till nio år, vilket i sig är något nytt.

Kraven på guvernörens avgång har inte avtagit och på nätet har nu över 16 000 personer skrivit under ett upprop riktat till president Putin att han också bör granska Tekatjovs roll.

En av dem som skrivit under är miljöaktivisten Suren Gazarian, men han tvivlar på om det kommer ge resultat.

– Han kommer inte avgå, han vill inte göra det. Han bär skulden för andra saker också, som borde ha fått honom avsatt, men han skyddas av Putin, säger han.

Krasnodarguvernören är i hög grad inblandad i miljardsatsningen på ryskt vinter OS i Sotji. Ett prestigeprojekt stött av Putin, som miljöaktivister kritiserat för att det bryter mot rysk miljölag. Men där guvernören hela tiden hållits om ryggen av makten i Kreml.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.