Ecuador ger Assange besked om asyl efter OS

Wikileaks grundare Julian Assange får vänta till efter OS på besked om asyl i Ecuador. Landets  utrikesminister Ricardo Patiño säger enligt tidningen El Comercio att det vore oförnuftigt att fatta ett beslut innan OS är över eftersom det kan påverka relationen med Storbritannien.

Assange tog i juni sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London för att undkomma en utlämning till Sverige. Här anklagas han för sexuella övergrepp mot två kvinnor 2010.

Han sökte sig till ambassaden när det stod klart att hans fall inte skulle tas upp på nytt i Storbritannien. Ambassaden betraktas som ecuadorianskt territorium, och brittiska myndigheter kan därför inte verkställa en utlämning till Sverige.

Ecuadors president Rafael Correa har tidigare deklarerat att landet kommer att fatta ett självständigt beslut om huruvida Assange ska beviljas asyl eller inte - detta som en markering av att Ecuador inte tänker ge efter för påtryckningar.

Igår meddelade Wikileaks att den kända spanske domaren Baltasaar Garzon har engagerats att leda den advokatgrupp som ska bistå både organisationen och grundaren Julian Assange i rättsliga frågor.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista