Rätten skriver i sin dom att den förklaring paret lämnat är rimlig. Foto: Sveriges Radio Jämtland

Misstänkta medhjälpare i imamskjutningen frias

Det blev friande dom i Östersunds tingsrätt för det par från Malmö som stått åtalade misstänkta för medhjälp till mordförsök på en uzbekisk imam i Strömsund i Jämtland.

– Jag tror inte att det har utretts någonsin i Sverige att man från främmande land skickar en annan människa för att avliva en människa i Sverige som Sverige har gett en fristad till som dessutom är en imam och samhällskritiker, säger Ulf Berg vid Jämtlandspolisens enhet för grova brott som har utrett fallet och som tycker att attentatet är en stor tragedi för Sverige.

Det var vid tiden för middagsbönen onsdagen den 22 februari i år som den 54-årige imamen och regimkritikern hittas av ett barnbarn sittande okontaktbar och ymnigt blödande från vad de tillskyndande först trodde var ett fallsår i huvudet. Men det visar sig att han blivit skjuten. Fem månader senare ligger imamen fortfarande i koma.

– De vakar ju vid sin pappas sida dag och natt mer eller mindre och han kämpar ju för sitt liv. Trots att det gått lång tid sen attentatet är det svårt att säga om han kommer bli återställd, han kommer definitivt inte att bli fullt återställd, så mycket kan man lugnt säga, säger advokat Johan Rainer, som är familjens juridiska biträde.

Den misstänkte attentatsmannen är fortfarande på fri fot. Han är internationellt efterlyst och Jämtlandspolisen fortsätter förundersökningen mot honom och den medhjälpare han haft i Ryssland.

Domen som kom i dag gäller det uzbekiska par som stått åtalade för att ha hjälpt attentatsmannen genom att kartlägga offret med hjälp av internet och hjälpa gärningsmannen med husrum och resor. Och det är det paret som frias av Östersunds tingsrätt.

– Vi finner inte att åklagaren har lyckats visa att det är den person som han kallar attentatsmannen som ensam har genomfört attentatet. Och som gärningspåståendet är utformat så bygger hela medhjälpsgärningen på att den så kallade attentatsmannen ensam har utfört brottet, säger rådmannen Marit Åkerblom.

Paret har hela tiden hävdat att de handlat i god tro och tingsrätten anser inte heller att det är bevisat att paret ska ha haft något uppsåt när de hjälpt mannen med bostad och transport.

– Det har vi kommit fram till att de inte haft något sådant uppsåt och därför frias dem, säger Marit Åkerblom.

Åklagaren har inte gått att nå för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista