Uzbekistan: En sluten diktatur utan opposition

4:39 min

Maria Persson Löfgren, Ekots utsända i Ryssland, deltog i ett samtal i Studio Ett i morse om mordförsöket på den uszbekiska imamen. Hon talade om ett slutet land med en säkerhetstjänst vars främsta mål är att se till att den ålderstigne diktatorn kan sitta kvar.

Imamen är en välkänd regimkritiker och religiös ledare i Uzbekistan, berättar Maria Persson Löfgren. Han flydde till Sverige 2006, efter att ha efterlysts för terrorism i Uzbekistan.

– Redan 1993-94, när diktatorn Islam Karimov inledde en våg av gripanden av muslimska ledare, tvingades han lämna Uzbekistan och levde i exil i Kazakstan. Han är en känd oppositionell person bland dem som kräver att de 90 procent av befolkningen som är muslimer i Uzbekistan ska ha en chans att vara det, oberoende av staten.

Går det värdera anklagelsen mot honom om att han skulle vara terrorist, som Uzbekistan säger?

– Vi ska komma ihåg att Uzbekistan inte är något demokratiskt land, det är ett envåldsstyrt land med en person som har suttit vid makten sedan självständigheten i början av 90-talet.

– Regimen har tidigare riktat anklagelser och begärt oppositionella, som befunnit sig i exil i Tyskland och Europa, utlämnade. Men i de länderna har myndigheterna svarat att anklagelserna inte håller, utan att det handlar mer om att komma åt oppositionen än något annat.

Hur är situationen för oppositionen i Uzbekistan?

– Det finns ju egentligen ingen opposition över huvudtaget, den är inte tillåten. De flesta som har försökt bilda partier sitter fängslade eller har lämnat landet. Senast för några dagar sedan lämnade en partiledare landet efter ha blivit kallad till förhör 16 gånger. Oppositionen lever främst i exil, den kan inte verka inom landet.

Hur fungerar den uzbekiska säkerhetstjänsten? Är det rimligt att anta att de skulle åka till ett annat land och mörda någon på det här viset?

– Jag kan inte säga om det är säkerhetstjänsten som har gjort detta eller inte, men det finns flera exempel på personer som har riskerat sina liv även utanför Uzbekistan och som har sagt att säkerhetstjänsten är ute efter dem.

-- Inne i landet agerar den som en säkerhetstjänst gör i en diktatur: Den försöker se till att diktatorn kan sitta säkert. Nu är Islam Karimov ganska gammal och det finns en stark oro för att oppositionen i och med det ska försöka störta honom, och då försöker man förhindra att starka ledare hörs utanför landet.

Finns det någon möjlighet för oppositionen att organisera sig och göra uppror så som man har gjort under den arabiska våren?

– För några dagar sedan hölls det just ett möte med olika oppositionsgrupper i Prag, där man diskuterade hur man ska kunna utnyttja vågen från den arabiska vågen och försöka störta diktatorn Islam Karimov.

– Men det är ett så slutet land att det är svårt för dem som är utanför att kunna påverka dem som är inne i Uzbekistan. Det finns inte internetuppkoppling som det gör i de arabiska länderna, och möjligheterna att via sociala medier mobilisera människor är inte lika stor. Dessutom kan man inte se utländska medier överhuvudtaget där.