Bonus för studentbostäder (S) nya bostadspolitik

1:23 min

Statliga kreditgarantier för nyproduktion av bostäder och en byggbonus för studentbostäder. Det är ett par av grundbultarna i Socialdemokraternas nya bostadspolitik. Vad förslagen kommer att kosta kan Veronika Palm, som är bostadspolitisk talesperson, ännu inte ge besked om.

– Jag kan inte säga ett belopp i dag, men den typ av kreditgaranti som finns i dag, med det beloppet, har ju inte resulterat i ett bostadsbyggande som räcker, säger Veronika Palm (S).

Statens Bostadskreditnämnd, BKN, har en anslagsram på 10 miljarder för ny- och ombyggnad. Veronika Palm vill alltså ha mer pengar, men vill också bredda användningen av kreditgarantier.

– De är ju inte speciellt förmånliga. Det är inte särskilt många som utnyttjar dem. De är ganska dåliga och är ganska smalt riktade. Vi vill ha ett bredare anslag där vi säger att vi behöver öka byggandet av alla typer av bostäder.

Fortfarande finns bara ett embryo till en ny socialdemokratisk bostadspolitik. En arbetsgrupp har utsetts, ledd av Veronika Palm, för att ta fram ett förslag. Förslagen ska först behandlas i partistyrelsen och därefter av partikongressen i april nästa år. Studentbostäder kommer att vara en annan central del i det nya bostadspolitiska programmet.

– Studentbostäder är extra svårt att bygga. De har extra svårt att bära sina kostnader och det är ju uppenbart för alla att de som går på studiemedel och pluggar kan inte bära kostnaderna för en nyproducerad bostad. Om vi tycker att det är viktigt att unga människor vågar flytta till en annan studieort så krävs det att vi tar ett gemensamt ansvar, så det blir ett extra fokus på studentbostäder.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Birgitta Johansson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista